Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Inflatie in eurozone schiet omhoog

De inflatie in de eurozone maakte in mei een sprong, voornamelijk dankzij een hogere inflatie van diensten. Het effect was zichtbaar in verschillende grote landen, met Duitsland, Spanje en Frankrijk die alle aanzienlijke stijgingen ervoeren. Hoewel basiseffecten een rol spelen - denk aan de prijzen van het openbaar vervoer in Duitsland - illustreert dit dat de laatste stappen om de inflatie terug naar het doel te krijgen niet per se gemakkelijk zijn.

Foto: Dreamstime.com

Met de ECB aan de vooravond van het beslissen over een historische renteverlaging, verhoogt dit de twijfels over het toekomstige inflatiepad. Hoewel veel vooruitkijkende indicatoren goedaardig blijven, zullen een hete arbeidsmarkt, voortdurende verstoringen in de toeleveringsketen en een herstel van de koopkracht zorgen voor een interessant debat in de bestuursraad van de ECB als ze beslissen over het pad van het monetaire beleid vanaf hier.

De kerninflatie lijkt weer te gaan vertragen, maar de vraag is met welk tempo? De inflatie van diensten blijft voorlopig verhoogd, maar vooruitkijkende indicatoren bewegen geleidelijk in de juiste richting. Toch verwachten we dat de inflatie van diensten tegen het einde van het jaar rond de 3,5% zal schommelen, ruim boven het doel. Als de vraag naar goederen terugkeert op de rug van hogere reƫle loongroei, kan de inflatie van goederen tegen het einde van het jaar enigszins versnellen, aangezien problemen in de toeleveringsketen het aanbod nog steeds bescheiden beperken.

Loongroei is een cruciaal element in het terugdringen van de inflatie, maar verraste in het eerste kwartaal in positieve zin. De ECB had gelijk om dit af te doen als het resultaat van eenmalige betalingen in Duitsland, aangezien andere landen een snellere vertraging zien. Toch, met een werkloosheid die op een recordlaagte van 6,4% blijft, blijft de daling van de loongroei voor de rest van het jaar onzeker. Voor de ECB is het vooruitzicht op lonen bemoedigend genoeg om volgende week voor het eerst sinds 2019 de rente te verlagen. De vraag blijft: hoeveel verlagingen kunnen volgen, en de inflatie in mei dient als een waarschuwing dat volgende week misschien niet het begin van een traditionele verlagingscyclus markeert.

Meer informatie:
ING
www.think.ing.com

Publicatiedatum: