Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tarkett publiceert kleurenstudie over invloed van kleur in leeromgeving

Uit een kleurenstudie, uitgevoerd door vloerenfabrikant Tarkett, blijkt dat kleurgebruik in het interieur van onderwijsinstellingen van invloed is op de mentale toestand, het geheugen en de prestaties van leerlingen. Tijdens de ontwerpfase van het interieur is het van belang er rekening mee te houden dat de perceptie van kleur varieert voor elk individu en in elke levensfase. Om ruimtes voor elk onderwijsniveau en bijbehorende leeromgevingen optimaal in te richten, deelt Tarkett in deze studie inzichten op het gebied van kleurgebruik.Kleur laten aansluiten bij ontwikkeling
Kleur heeft invloed op onze mentale toestand, geheugen en prestaties. Elke omgeving is, net als elk individu, uniek en kan verschillende kleurbehoeften uitdrukken. Kinderen en jongere mensen hebben behoefte aan direct contact met kleur, maar de gevoeligheid voor kleur is niet voor iedereen hetzelfde. Kleur beïnvloedt psychomotorische vaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en ruimtelijke waarneming. Om kleur op een doordachte en functionele manier te benaderen, werkte Tarkett samen met kleurexperts uit verschillende landen. Samen hebben zij kleurpaletten ontwikkeld die geschikt zijn voor alle leeftijdsgroepen in primair, voortgezet en hoger onderwijs. Elk pallet bevat negen kleuren. Hierbij is ondermeer gekeken naar de specifieke behoeften van introverte en extraverte leerlingen. De kleurpaletten zijn afgestemd op de functies van verschillende ruimtes, van kalmerend tot stimulerend.

Advies voor kleurgebruik
De kleurenstudie biedt inzicht, inspiratie en praktische handvatten voor het maken van onderbouwde kleurkeuzes binnen scholen. Het onderzoek identificeerde vier belangrijke emoties die door kleur worden uitgedrukt: 'Puur & Natuurlijk', 'Fris & Optimistisch', 'Koel & Rustgevend' en 'Warm & Uitnodigend'. Deze vier emoties vormen de basis voor het ontwerpen van vloer- en wandbekleding en zijn daarmee het fundament van alle kleuradviezen.

Pure & Natural: grijze, aard-achtige en bruine tonen. Minimaliseert stress en vermindert angst. Grijstinten en andere aardse kleuren kunnen mensen geruststellen en hen een beschermd gevoel geven.

Fresh & Optimistic: groene en gele tonen. Simuleert optimisme en bevordert rust. Groene en gele tinten hebben een positieve invloed op concentratie en leervermogen.

Cool & Calming: blauwe en paarse tonen. Straalt frisheid en kalmte uit. Deze kleuren hebben een rustgevend effect dat de bloeddruk verlaagt, stress minimaliseert en vertrouwen ontwikkelt.

Warm & Inviting: oranje en rode tonen. Straalt kracht, warmte en karakter uit. De psychologische impact van deze kleuren stimuleert zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen, en heeft een positief effect op passiviteit en lusteloosheid.

Download hier de volledige Tarkett Kleurenstudie.

Meer informatie:
Tarkett
www.tarkett.nl

Publicatiedatum: