Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juiste prikkels creëren voor de industrie om circulair te denken

Europese Raad geeft definitieve goedkeuring aan ecodesign-verordening

De Raad heeft gisteren (27 mei) de ecodesignverordening aangenomen, die eisen stelt aan duurzame producten. De verordening vervangt de bestaande ecodesignrichtlijn en breidt het toepassingsgebied uit, voorbij energieproducten, naar alle soorten goederen die op de EU-markt worden gebracht. Dit is de laatste stap in de besluitvormingsprocedure.

"Met de ecodesignverordening creëren we de juiste prikkels voor de industrie om circulair te denken vanaf het ontwerpproces van de producten die ze van plan zijn te produceren en te verkopen in de EU", aldus Pierre-Yves Dermagne, de Belgische vicepremier en minister van Economie en Werkgelegenheid.


Foto: Dreamstime.

Groene eisen voor duurzame producten
De verordening heeft betrekking op alle soorten producten, met slechts enkele uitzonderingen (bijvoorbeeld auto's of producten gerelateerd aan defensie en veiligheid). De nieuwe verordening introduceert nieuwe eisen zoals productduurzaamheid, herbruikbaarheid, upgradebaarheid en repareerbaarheid, regels over de aanwezigheid van stoffen die circulariteit belemmeren; energie- en hulpbronnenefficiëntie; gerecycled materiaal, herfabricage en recycling; koolstof- en milieuvoetafdrukken; en informatievereisten, inclusief een Digitaal Productpaspoort. De Commissie krijgt de bevoegdheid om ecodesigneisen vast te stellen via gedelegeerde handelingen en de industrie krijgt 18 maanden de tijd om hieraan te voldoen.

Ecocriteria zullen van toepassing zijn bij openbare aanbestedingen om de publieke aanschaf van groene producten te stimuleren. De nieuwe verordening introduceert een direct verbod op de vernietiging van onverkochte textiel en schoenen (KMO's worden tijdelijk uitgesloten) en geeft de Commissie de bevoegdheid om in de toekomst soortgelijke verboden voor andere producten in te voeren. De ecodesignverordening zal worden afgestemd op de digitale dienstenwet, wat betreft online verkochte producten.

Volgende stappen
Na de goedkeuring door de Raad vandaag, is de wetgevingshandeling aangenomen. Na ondertekening door de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad, zal de verordening worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en zal zij in werking treden op de 20e dag na die van de publicatie. Zij zal van toepassing zijn vanaf 24 maanden na de inwerkingtreding.

Achtergrond
De huidige Ecodesignrichtlijn 2009/125/EG stelde energie-efficiëntie-eisen vast voor 31 productgroepen. Volgens de berekeningen van de Commissie heeft dit EUR 120 miljard aan energiekosten bespaard en geleid tot een 10% lager jaarlijks energieverbruik door de producten die binnen het toepassingsgebied vallen.

De nieuwe verordening werd door de Commissie voorgesteld op 30 maart 2022. De Raad heeft op 23 mei 2023 zijn algemene aanpak aangenomen en bereikte op 4 december 2023 een voorlopig akkoord met het Parlement.

Bron: Raad van de Europese Unie

Publicatiedatum: