Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kosten vervoer standaardcontainer inmiddels bijna drie keer zo hoog

De spottarieven voor containervracht vanuit China zijn de afgelopen week explosief gestegen, voor de route Shanghai-Rotterdam wordt bijna $ 5000 per veertigvoet container berekend, een stijging van 20% ten opzichte van vorige week en bijna een verdubbeling in een maand tijd.

Een jaar geleden lagen de tarieven nog net boven de $ 1000. Deze prijsstijgingen komen door geopolitieke spanningen, met name de aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee, die de scheepvaart verstoren. Dat meldt Nieuwsblad Transport.


Foto: Dreamstime.

Ook de tarieven voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn gestegen, naar bijna $ 4700 vorige week, ruim drie keer zoveel als een jaar eerder. Binnen een maand is het tarief met 46% gestegen. Door de geopolitieke onzekerheid slaan bedrijven in Europa extra voorraden in om toekomstige verstoringen op te vangen, een trend die versterkt wordt door de ervaringen tijdens de coronacrisis. Markanalist Emily Stausbøll van Xeneta merkt op dat bedrijven nu al in het tweede kwartaal beginnen met het aanleggen van voorraden voor de feestdagen, vroeger gebeurde dit vooral in het derde kwartaal, aldus Business Insider.

De Houthi-rebellen hebben aangekondigd voortaan alle schepen die naar Israëlische havens varen aan te vallen, wat de zorgen over verdere verstoringen in de scheepvaart verhoogt.

Bronnen: Nieuwsblad Transport & Business Insider

Publicatiedatum: