Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rapport over de Poolse meubelindustrie: '8% toename in productie van houten zitmeubelen'

Als onderdeel van de voorgaande analyse van officiële statistische gegevens, waarbij het onderwerp van studie gegevens uit februari 2024 waren, hebben we een korte termijn voorspelling gemaakt van het verwachte resultaat van de waarde van de verkochte meubelproductie in maart 2024. Door de omstandigheden was deze pessimistisch, wat een zeer zacht uitgedrukt woord is, gezien het sprak over een dubbelcijferige daling op jaarbasis. Laten we dus controleren of de officiële gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek dit scenario bevestigden.
Volgens de nieuwste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de waarde van de verkochte meubelproductie in maart 2024 4.911,8 miljoen PLN. Dit resulteerde in een daling van maar liefst 14,1% vergeleken met maart 2023, wat (helaas) de eerdere voorspellingen van B+R Studio bevestigde. De moeilijke situatie in combinatie met de hoge basis van vorig jaar (5.720 miljoen PLN) resulteerde in een dubbelcijferige daling. Het gepresenteerde resultaat van maart 2024 is ook zwakker dan dat van de voorgaande februari, hoewel in dit geval de daling klein is, namelijk 1,5%.


Foto: Dreamstime.com

Aangezien maart de maand was die het eerste kwartaal van 2024 afsloot, hebben we ook naar de gegevens in totale termen gekeken en wel... het resultaat zelf kan nauwelijks slecht worden genoemd, maar vergeleken met vorig jaar is het duidelijk zwakker en onder de verwachtingen. De waarde van de verkochte meubelproductie in het eerste kwartaal van 2024 bedroeg 14.765 miljoen PLN en vergeleken met het eerste kwartaal van 2023 was dit een daling van maar liefst 8%.

Bij het analyseren van de kwartaalgegevens hebben we ook rekening gehouden met de productievolume van gestoffeerde meubelen, omschreven door het Centraal Bureau voor de Statistiek als "zitmeubelen met een voornamelijk houten structuur", wat "meubelen die kunnen worden omgevormd tot slaapplaatsen" omvat. In de context van de daling van de waarde van de verkochte meubelproductie zijn de resultaten van deze groep meubelen erg interessant. In het eerste kwartaal van 2024 werden 4.485 duizend stuks "zitmeubelen met een voornamelijk houten structuur" geproduceerd, wat resulteerde in een toename van maar liefst 8% vergeleken met dezelfde periode in 2023. De situatie verandert wanneer we kijken naar de gegevens met betrekking tot de subgroep "omvormbare slaapmeubelen". In het eerste kwartaal van 2024 werden deze geproduceerd in een hoeveelheid van 677 duizend stuks en dit was 11% minder dan in het eerste kwartaal van 2023. Waarom gebeurde dit? Het antwoord is eenvoudig. Meubelen die kunnen worden omgevormd tot slaapplaatsen zijn voornamelijk sofa's en hoeksofa's, over het algemeen gestoffeerde meubelen met de hoogste gemiddelde prijs per stuk. In tijden van crisis vallen dergelijke meubelen bij definitie ten prooi aan de besparingen van klanten.

Het artikel was gebaseerd op het rapport van B+R Studio Tomasz Wiktorski "De markt voor gestoffeerde meubelen" en officiële gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Publicatiedatum: