Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De eurozone economie lijkt over dieptepunt heen

De inkoopmanagersindex voor mei gaf aan dat het momentum in de Europese economie aan het verbeteren is. Met behapbare inflatie is de vraag in welke mate de ECB-ruimte gaat geven aan investeringen om de economie structureel te versterken. Dat meldt ING.

De Europese economie heeft de afgelopen jaren nogal wat te verwerken gehad. Eerst de pandemie, waar de Europese economie relatief snel van herstelde, en daarna een energiecrisis, inflatie die in decennia niet zo hoog geweest is en de hoogste rente in de geschiedenis van de ECB. Ondanks dat alles heeft de economie – buiten misschien de eerste maanden van de pandemie - geen echte recessie gekend. Maar noemenswaardige groei van de economie is er van eind 2022 tot eind 2023 ook niet geweest. Het was een lange periode van stagnatie, zeker gezien de sterke groei die de Verenigde Staten in dezelfde periode hebben laten zien.


Foto: Dreamstime.

Hoopvolle start
Maar dit jaar is hoopvol begonnen. In het eerste kwartaal van 2024 groeide de eurozone economie met 0,3% ten opzichte van het kwartaal ervoor, de sterkste groei sinds Q3 2023. En de vooruitzichten lijken sterker te worden. De inkoopmanagersindex voor mei – die vanmorgen uitkwam – was van 51,7 naar 52,3 gestegen, wat correspondeert met aantrekkende groei. Daarmee lijkt de economie dus de periode van stagnatie achter zich te laten en weer te groeien.

Factoren achter het verbeterde economische beeld
Het verbeterde economische beeld komt niet uit de lucht vallen. Inflatie is sterk gedaald in het afgelopen jaar en loongroei is aangetrokken. Vandaag bleek dat de cao-loongroei in de eurozone in het eerste kwartaal 4,7% was. Dat is iets sterker dan in Q4 en flink hoger dan de inflatie. Daarmee worden er nu koopkrachtverliezen ingehaald wat zich vertaalt in meer consumptie van huishoudens. Tegelijkertijd is de lange rente de afgelopen maanden weer wat gedaald ten opzichte van de herfst van vorig jaar. Dit maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om investeringen te doen De verwachting is dat de loongroei ook in de rest van het jaar sterker is dan inflatie en dat een lagere ECB-rente een – weliswaar matige – impuls aan de investeringen kan geven. Dat helpt om de economische groei ook in de komende kwartalen positief te houden.

Vooruitzichten voor inflatie en ECB-rente
Daarvoor moet de inflatie dus wel laag blijven en de ECB-rente naar beneden komen. Dat ligt wel in de lijn der verwachtingen. De zorgen over inflatie gaan met name nog over de sterke loongroei en daar is de verwachting dat deze in de loop van het jaar verder afvlakt. Inflatie is momenteel 2,4%, maar de ECB verwacht dat deze in 2025 precies op 2% uit zal komen en in 2026 zelfs wat onder de 2% uitkomt. Dat is een inflatiebeeld waarbij de ECB comfortabel genoeg lijkt om de rente wat naar beneden te brengen om de economie wat meer lucht te geven. Onze verwachting is dan ook dat de ECB in juni de rente met 0,25% verlaagt, maar de vraag blijft in welke mate de ECB daarna de rente blijft verlagen.

Belang van investeringsstimulering
Daarmee komt een aantrekkelijker economisch beeld naar voren. Inflatie is tot behapbare niveaus gedaald zonder dat de werkloosheid is gestegen en de economie begint wat aan te trekken. De kans op een recessie én op het weer oplaaien van inflatie lijkt beide minder te worden. Tegelijkertijd is dit ook niet het moment voor Europese beleidsmakers om tevreden achterover te leunen. Ondanks dat recessie uitgebleven is, heeft de eurozone ten opzichte van de trend van voor corona veel welvaart misgelopen. Het stimuleren van investeringen na deze economisch teleurstellende periode is belangrijk om de Europese economie dynamisch en sterk te houden. Te lang wachten met het verlagen van de rente kan daarmee ook langdurig de economie benadelen. Zo blijft monetair beleid spannend, ook nu inflatie weer tot redelijk veilige niveaus gedaald is.

Bron: ING

Publicatiedatum: