Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Diit zijn de 4 gemeenschappelijke kenmerken van een duurzaam pand

Een duurzaam huisontwerp wordt gecreëerd met behulp van methoden die de impact op het milieu verminderen. Dit wordt bereikt door het gebruik van milieuvriendelijke materialen in gebouwen, energie-efficiënte systemen en apparaten, en hernieuwbare energiebronnen. Vastgoed verduurzamen wordt met de dag belangrijker en er zijn tegenwoordig een paar belangrijke kenmerken op dit vlak. Hieronder vind je ze en lees je ook direct hoe je ze kunt toepassen in de huizen en panden van je klanten. Bouw je een nieuw gebouw? Het is dan cruciaal om de volgende kenmerken toe te passen om te zorgen voor een duurzaam pand.

Waterbehoud
Nu de waterschaarste toeneemt en de klimaatverandering de watervoorziening beïnvloedt, legt duurzaam ontwerp de nadruk op maatregelen voor waterbehoud. Dit omvat het gebruik van armaturen met een laag debiet, systemen voor het opvangen van regenwater, recycling van grijs water en de integratie van droogteresistente landschapsarchitectuur. Bovendien helpen efficiënte waterbeheertechnieken, zoals regenwaterbeheer en waterbehandeling ter plaatse, de druk op gemeentelijke watersystemen te verminderen en de duurzaamheid van water te bevorderen.

Energie-efficiëntie
Energie-efficiëntie is een fundamenteel aspect van duurzaam ontwerp. Het ontwerp van gebouwen speelt een cruciale rol bij het terugdringen van het energieverbruik door middel van strategieën zoals passief zonne-energieontwerp, goede isolatie, energiezuinige verlichting en apparaten, en de integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windturbines. Efficiënt energieverbruik vermindert niet alleen de uitstoot van broeikasgassen, maar leidt ook tot aanzienlijke kostenbesparingen gedurende de levensduur van een gebouw.

Kwaliteit van het binnenmilieu
Duurzaam ontwerp geeft prioriteit aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen door de kwaliteit van het binnenmilieu te bevorderen. Dit omvat strategieën om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren door middel van goede ventilatie, het gebruik van materialen met een laag VOC-gehalte (vluchtige organische stoffen) en de integratie van natuurlijke verlichting en biofiele ontwerpelementen (die gebouwen met de natuur verbinden). Bovendien wordt aangenomen dat akoestisch comfort en thermisch comfort een gezond en productief binnenklimaat creëren.

Duurzame materialen
De selectie en het gebruik van duurzame materialen zijn sleutelkenmerken van duurzaam ontwerp. Dit omvat het kiezen van materialen die hernieuwbaar, lokaal geproduceerd of gerecycled zijn of weinig energie bevatten (de energie die nodig is om het materiaal te produceren en te transporteren). Voorbeelden hiervan zijn bamboe, teruggewonnen hout, gerecycled beton en op aarde gebaseerde materialen zoals geramde aarde of adobe. Bovendien streven ontwerpers ernaar het gebruik van materialen met een grote impact op het milieu tijdens de productie of verwijdering ervan te minimaliseren.

Deze vier kenmerken van duurzaam ontwerp dragen niet alleen bij aan de duurzaamheid van het milieu, maar bieden ook economische voordelen op de lange termijn door lagere operationele kosten, een hogere productiviteit van de bewoners en een grotere veerkracht tegen milieu-uitdagingen. Naarmate de samenleving zich meer bewust wordt van de noodzaak van duurzame praktijken, zullen deze ontwerpprincipes de gebouwde omgeving blijven vormgeven in de richting van een meer verantwoorde en duurzame toekomst. Het is dan ook belangrijk om deze kenmerken te kennen en ze altijd toe te passen in huizen en panden.

Publicatiedatum: