Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moederbedrijf Franke ziet netto-omzet 6,3% dalen

Het boekjaar 2023 was een uitdagend jaar voor de economie in het algemeen en voor de Europese bouwsector in het bijzonder. Hoewel de prijzen van grondstoffen licht daalden en de toeleveringsketens verbeterden, bleef het marktomstandigheden moeilijk door aanhoudende geopolitieke spanningen, een significante daling van de volumes, stijgende rentetarieven en sterke looninflatie. Desondanks slaagden de meeste bedrijfsactiviteiten van de Artemis Groep erin een solide winstgevendheid te behouden en hun concurrentiepositie te verbeteren dankzij consistent prijsbeheer en een hoge mate van operationele flexibiliteit.

In 2023 daalde de netto-omzet van de Artemis Groep tot CHF 3,49 miljard (-3,1%). In lokale valuta steeg de netto-omzet met +1,4%, terwijl negatieve valuta-effecten de netto-omzet met -6,3% verminderden. De EBIT-marge bleef op het niveau van het voorgaande jaar van 6,4%. De kasstroom uit operationele activiteiten en de vrije kasstroom namen aanzienlijk toe dankzij de verbetering van het werkkapitaal. De nettoschuld daalde verder, en de solvabiliteitsratio steeg naar 67,7% (vorig jaar 66,6%). Met CHF 281,7 miljoen bleven de totale investeringen op het niveau van het voorgaande jaar. Eind 2023 telde het personeelsbestand 11.311 medewerkers (-0,1%).De vraagtrends van 2022 zetten zich voort in het boekjaar 2023. De divisies van de Franke Groep droegen in uiteenlopende mate bij aan de omzetgroei. Franke Home Solutions, dat een van de winnaars van de covid-crisis was, zag vanaf de tweede helft van 2022 een daling in de vraag als gevolg van een veranderend consumentengedrag en de afbouw van voorraden in het distributiesysteem. De wereldwijde negatieve trend zette zich voort in 2023, voornamelijk gedreven door zwakke eindvraag als gevolg van hoge rentetarieven en inflatie in de meeste markten, wat leidde tot een omzetdaling van -14,4%.

Franke Foodservice Systems noteerde een omzetdaling van -2,8%. Dit weerspiegelt voornamelijk de ontwikkeling in de regio's Amerika, waar de vraag in het volumineuze, maar lage-marge segment van gemakswinkels aanzienlijk afnam. Dit werd echter gedeeltelijk gecompenseerd door sterke groei in apparatuur voor fastfoodrestaurants. De regio's EMEA en APAC noteerden ook een lichte daling in de omzet. Franke Coffee Systems behaalde een omzetgroei van 16,1%, voornamelijk dankzij uitgebreide projectactiviteiten in China.

Franke Home Solutions registreerde een daling in EBIT door de teruglopende omzet. Echter, dankzij strikt kostenbeheer en een stabiele verkoopmarge wist het zijn EBIT-marge op bijna hetzelfde niveau als het voorgaande jaar te houden. Franke Foodservice Systems noteerde verdere operationele verbeteringen in de regio Amerika door verhoogde vraag in het hogere marge-segment, wat leidde tot een significante stijging in EBIT, terwijl de regio's EMEA en APAC solide EBIT-resultaten behaalden. Franke Coffee Systems noteerde ook een verbetering in de resultaten.

Meer informatie:
Artemis Groep
www.artemis-holding.com

Publicatiedatum: