Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumenten fractie negatiever in mei

Het vertrouwen van consumenten daalde in mei een fractie, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen nam af van -21 in april naar -22 in mei. Het oordeel over het economische klimaat was negatiever, maar de koopbereidheid was iets minder negatief. De kleine daling in mei volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen verbeterde.

Met -22 lag het consumentenvertrouwen in mei onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986 op basis van het consumentenconjunctuuronderzoek. Het consumentenvertrouwen is een gemiddelde van 5 deelvragen, waarbij van elke vraag het saldo van positieve en negatieve antwoorden wordt genomen. Als alle consumenten positief zijn, is het saldo 100. Als alle consumenten negatief zijn, is het saldo -100.


Foto: Dreamstime.

Consumenten negatiever over economisch klimaat
Consumenten waren in mei pessimistischer over de economie dan in april. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -38, tegen -34 in april. Zowel het oordeel van consumenten over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden als het oordeel over de economische situatie in de komende twaalf maanden was negatiever.

Koopbereidheid fractie minder negatief
De koopbereidheid kwam in mei uit op -12, tegen -13 in april. Het oordeel over de financiƫle situatie in de afgelopen twaalf maanden was minder negatief, het oordeel over de financiƫle situatie in de komende twaalf maanden was echter iets minder positief. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in april.

Publicatiedatum: