Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse meubelindustrie meldt omzetdaling van 13 procent in eerste kwartaal

De omzet van de Duitse meubelindustrie is in het eerste kwartaal van 2024 met ongeveer 13 procent gedaald tot 4,1 miljard euro, volgens gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek. Op de binnenlandse markt registreerden de 416 bedrijven (met 50 of meer werknemers) een omzetdaling van ongeveer 12 procent. Internationaal daalden de inkomsten met ongeveer 15 procent. Het exportaandeel was 32,4 procent (vorig jaar: 33,2 procent).

Foto: Dreamstime.com

'Het recentelijk licht verbeterde, maar over het algemeen nog steeds lage consumentenklimaat en de afnemende bouwactiviteit hebben een zware impact op onze industrie,' zegt Jan Kurth, algemeen directeur van de Vereniging van de Duitse Meubelindustrie. De koop terughoudendheid is ook terug te zien in de interne orderstatistieken van de vereniging. 'In termen van hoeveelheden lagen de orders van januari tot maart 2024 gemiddeld ongeveer 12 procent onder dezelfde periode vorig jaar,' meldt Kurth.

Het zwakste segment in het eerste kwartaal van dit jaar was 'Overige Meubelen', dat woonkamer-, eetkamer- en slaapkamermeubelen omvat. Dit segment zag een omzetdaling van ongeveer 18 procent tot 1,3 miljard euro. De keukenmeubelindustrie ervoer een omzetdaling van 16,5 procent tot ongeveer 1,4 miljard euro. Fabrikanten van gestoffeerde meubelen zagen een bijna 15 procent afname in omzet tot ongeveer 260 miljoen euro in vergelijking met het voorgaande jaar. Voor fabrikanten van winkel- en andere contractmeubelen viel de omzet met ongeveer 5 procent terug tot 425 miljoen euro. De matrassensector zag ook een daling (met 1 procent tot ongeveer 150 miljoen euro). Alleen de producenten van kantoormeubelen zagen een toename (met 2 procent tot ongeveer 586 miljoen euro).

'Onze bedrijven staan voor nog meer uitdagende maanden, waarbij velen reageren door korter te gaan werken. We hebben echter een stabilisatie in de orderontvangst opgemerkt in de afgelopen weken en hopen op een opleving in de thuiscosumptie na de op vrije tijd gerichte zomermaanden,' zegt Kurth.

Meer informatie:
Verbände der deutschen Möbelindustrie (VDM/VHK)
www.moebelindustrie.de

Publicatiedatum: