Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Winkelstraten dit voorjaar veel drukker

Dit voorjaar ging Locatus wederom de straten op om de halfjaarlijkse passantentellingen uit te voeren in 33 winkelgebieden. De resultaten van deze tellingen laten een forse opleving van de drukte in de Nederlandse winkelstraten zien.


Foto: Dreamstime.

Corona nasleep voorbij
De coronatijd drong het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten enorm terug, ook in periodes met nauwelijks coronabeperkingen. In vergelijking met 2019 telden wij op veel plekken in 2020 en 2021 minder dan de helft van de mensen.

In 2022 en 2023 constateerden we een voorzichtig herstel van de drukte in de winkelstraat, maar de passantenaantallen lagen eind 2023 nog steeds op maar 75% van de aantallen die we in 2019 telden. Bij de tellingen van dit voorjaar zien we een forse verbetering. De passantenaantallen zijn vrijwel gelijk aan die van 2019.

Grote steden overstijgen pre-corona cijfers
Dit herstel zien we echter niet in alle centra, maar vooral in de echte grote winkelsteden. In Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Den Bosch telden wij dit voorjaar zelfs meer passanten dan dat we voor corona deden. In kleinere steden zien we ook herstel, maar daar liggen de aantallen nog wel onder die van 2019. Tijdens corona deden de kleinere steden het juist relatief beter dan de grote steden. Nu lijkt de trend van voor corona terug. Het winkelen gebeurt steeds meer, maar de grote aantallen beperken zich tot de grootste centra van Nederland. Zie de grafiek met als voorbeeld het Damrak in Amsterdam.

Top 3 drukste straten
De A-locaties van grote steden zijn dus weer echt terug als de retail hotspots van Nederland. Met als top 3 drukste straten:

  • Damrak, Amsterdam – ruim 75.000 passanten
  • Hoog Catharijne, Utrecht – bijna 70.000 passanten
  • De Groote Staat, Maastricht – ongeveer 50.000 passanten

Leegstand loopt nog steeds op
Ondanks de herstellende passantenaantallen zien we de laatste maanden de leegstand weer oplopen, van 6% van het aantal panden in de zomer van 2023 naar nu 6,4%. Het herstel van de passanten en bezoekersaantallen heeft nog geen directe weerslag op de bezettingsgraad van de winkelpanden.

Conclusie
De passantenaantallen overstijgen voor het eerst de cijfers van voor Corona, alleen niet in kleinere steden. Bij kleine steden is het herstel ook zichtbaar, maar zij zijn nog niet volledig terug op het niveau van voor corona.

Bron: Locatus

Publicatiedatum: