Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zussen Anne en Lisa hebben hun handen vol aan tweedehands IKEA-meubilair

Het begon als een hobby, maar inmiddels hebben de Nederlandse zussen Anne en Lisa (37) hun handen vol aan tweedehands IKEA-meubilair. Deze week haalden ze The Washington Post met hun handel. "Het is een enorme hype geworden, dat was het een paar jaar geleden nog niet." Dat meldt RTL Nieuws.

Twintig jaar oude IKEA-meubels worden tegenwoordig voor drie tot zelfs tien keer de oorspronkelijke verkoopprijs verkocht. De Storvik-stoel, geproduceerd tussen 2001 en 2005 en oorspronkelijk verkocht voor ongeveer 180 euro, kan nu tot wel 2000 euro opbrengen.

Zulke hoge prijzen hebben de Nederlandse zussen Anne en Lisa echter nog niet ervaren. "Het duurste item dat wij hebben verkocht, was ongeveer 600 euro," vertelt Lisa aan RTL Nieuws. De twee begonnen jaren geleden met het verzamelen van bijzondere items, waaronder designmeubels en vaak ook IKEA-meubilair.


Pair Ikea Eon Table Lamps 1993. FOTO VITRO-DESIGN.NL

"Onze huizen raakten te vol, dus moesten we afstand doen van enkele items," legt Lisa uit. "We begonnen met verkopen op Marktplaats en breidden dat later uit naar andere verkoopplatforms."

Vier jaar geleden startten de zussen ook een Instagramaccount om hun verkoop te promoten. "We trekken vooral liefhebbers aan. Mensen benaderen ons voor specifieke producten en soms bieden ze zelf meubels aan."

De afgelopen jaren is de populariteit van vintage IKEA-meubels enorm toegenomen, wat ook tot hogere prijzen heeft geleid. "Soms zijn de prijzen wat exorbitant," aldus Lisa. De zussen handelen echter niet in IKEA-meubels voor het geld. "Wat we verdienen, investeren we meestal weer in het kopen van andere IKEA-meubels."

Deze week wijdde de Amerikaanse krant The Washington Post een artikel aan de handel van de zussen. "Dat hadden wij ook niet verwacht," zegt Lisa. "In Amerika is vintage IKEA nog niet zo groot als hier; in Nederland bestaat de meubelzaak al sinds eind jaren 70."

De zussen vinden hun inspiratie voornamelijk in een grote collectie oude IKEA-catalogi. "Het is een sport om mooie meubels uit die catalogi te vinden." Het oudste item dat ze ooit ontdekten, werd begin jaren 70 geproduceerd. Lisa's favoriete IKEA-voorwerp is een terrazzo-tafellamp. "Die verkopen we niet."

Eind vorig jaar bleek tijdens een veiling in Zweden hoe waardevol IKEA-meubilair kan zijn. Zo brachten zo'n 120 tweedehands meubels samen ruim 37.000 euro op.


Bron: RTL Nieuws

Publicatiedatum: