Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hij had een grote passie voor kurkvloeren"

In memoriam: António Amorim

'Wij betreuren ten zeerste het verlies van António Ferreira Amorim, op 95-jarige leeftijd. Hij wijdde zijn leven aan de ontwikkeling van de kurkindustrie en viel op door zijn leiderschap en respect voor mensen. Hij heeft ons een erfenis van toewijding en passie voor kurk nagelaten.' Dat meldt Amorim Cork Flooring, bekend van Wicanders Wise, op LinkedIn. Het vloerenbedrijf heeft ook een vestiging in Nederland.De derde zoon van Albertina en Américo Alves Amorim was een van de vier broers die vanaf de jaren vijftig de controle over Corticeira Amorim overnamen en het omvormden tot de wereldleider in de kurkindustrie.

Américo Amorim, de charismatische leider van de derde generatie van de familie en president van Corticeira tussen 1953 en 2001, overleed in 2017. In 2022 was José Ferreira Amorim aan de beurt en vorig jaar vertrok Joaquim Amorim, de jongste broer.

António Ferreira de Amorim
De vader van António, Cristina en Joana Rios de Amorim begon in 1949 in het bedrijf te werken. Maar al eerder, op 14-jarige leeftijd, had hij zijn eerste contact met het familiebedrijf, terwijl hij studeerde aan Colégio S. Luís in Espinho en aan Escola Académica do Porto omdat hij "nieuwsgierig was om te weten wat er achter de deuren van Amorim & Irmãos gebeurde".

Van de vier broers die zich inzetten voor de ontwikkeling van het bedrijf (José, António, Américo en Joaquim), was hij iemand die gewend was te luisteren en te spreken. Iemand die het leuk vond om de hartslag van het bedrijf van binnenuit te voelen", beschreef Corticeira in een publicatie die in 2020 verscheen.

Met een vermogen dat door het tijdschrift Forbes op ongeveer 790 miljoen euro wordt geschat, was de broer van Américo Amorim de 18e rijkste van Portugal, volgens de classificatie van de publicatie eind vorig jaar.

"Ik heb altijd graag in de fabriek gewerkt; Ik hou van de fabrieksomgeving, met de fabrieksarbeiders. Hij begeleidde alles op het gebied van laden en lossen", citeerde dezelfde publicatie, en benadrukte dat António Ferreira de Amorim verantwoordelijk was voor "de gave van organisatie, nauwkeurigheid en efficiëntie die binnen bedrijven altijd de vrede en sociale rust mogelijk maakte die op bepaalde momenten zou eindigen.

Corticeira benadrukt "sterke en boeiende persoonlijkheid"
In een verklaring Corticeira Amorim over António Ferreira Amorim als een "belangrijke figuur in de derde generatie van de familie", die een erfenis nalaat van "een voorbeeld van werk, vastberadenheid, moed en verantwoordelijkheid".

"Van jongs af aan wijdde hij zijn werk aan de ontwikkeling van de gezinsactiviteit van de kurkverwerking. Hij nam de verantwoordelijkheid voor de productie op zich en vestigde zich al snel als een industriële leider, niet alleen dankzij de nauwkeurigheid en effectiviteit van zijn bedrijfsvoering, maar ook dankzij zijn sterke en boeiende persoonlijkheid", voegt hij eraan toe.

In dezelfde zin wijst de Santa Maria da Feira-groep erop dat "António Ferreira Amorim gedurende meer dan 70 jaar werk aanzienlijk heeft bijgedragen aan de definitie en uitvoering van de strategie van Corticeira Amorim", en merkt op dat "zijn passie kurk- en kurkeikenbossen was, een voorloper geweest van de implementatie van de beste bosbeheer- en productiepraktijken".

"Zijn zorg ging uit naar mensen, met wie hij een relatie van medeplichtigheid en respect opbouwde, fundamenteel voor productiviteit, veiligheid en professionele motivatie. De nabijheid van de mensen in de productie gaf hem de meeste voldoening", benadrukt Corticeira Amorim.

Bron: Eco Sapo

Publicatiedatum: