Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In de regio’s Gelderland, Zeeland en Zuidwest

FNV belegt donderdag 24-uurs stakingen 'voor een goede Metaal & Techniek cao'

FNV Metaal roept zijn leden in de Metaal & Techniek in de regio's Gelderland, Zuidwest en Zeeland op tot een 24-uurs staking op donderdag voor een goede cao. Eerder waren er al 24-uurs stakingen in Friesland, Groningen, de Noordoostpolder, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Twente en ook al in de regio Zuidwest. Meerdere stakingen volgen binnenkort.

Verlammend stilzwijgen

FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers: 'Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste cao-eisen, met name op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, blijft zwaar teleurstellend. De werkgevers blijven zich inmiddels in een verlammend stilzwijgen hullen. We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken de werkgevers totaal geen boodschap aan te hebben. De sector moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals de energietransitie, automatisering en digitalisering. Daarvoor moet de nieuwe cao staan als een huis. Daarom blijven we staken, net zolang tot we een goede cao hebben.'

Donderdag 16 mei

24-uurs staking in regio Gelderland

Stakingslocatie: P+R Nijmegen West, De Meeuwse Acker 20-20

Stakers schrijven zich in van 08.00 tot 09.00 uur

Spreker: FNV voorzitter Tuur Elizinga

Er wordt gestaakt in o.m. de volgende bedrijven: Nooteboom Trailers, Lamers High Tech Systems, Veld Koeltechniek, Alewijnse, Equans en Spie.

Inflatie door het dak gegaan

Saraya van der Geer, FNV Metaal bestuurder Gelderland: 'Ook in Gelderland zijn de werknemers in de Metaal & Techniek zeer ontevreden over het eindbod van de werkgevers. Daarom staken ze donderdag voor een goede cao. Tijdens de looptijd van de vorige cao is de inflatie door het dak gegaan en dat moet nu gerepareerd worden. Tot werkgevers met een beter voorstel komen, zijn de werknemers bereid het werk neer te leggen. Donderdag vindt alweer de tiende regionale metaalstaking plaats.'

24-uurs staking in regio Zeeland

Stakingslocatie: 't Meulengat, Sluiskil

Stakers schrijven zich in van 10.00 tot 11.00 uur

Spreker: FNV Metaal bestuurder Sanaa Abarghaze

De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Zeeland, zoals Croon Wolter Dros, Equans, Spie en TMS Terneuzen.

Sanaa Abarghaze: 'Als praten niets meer oplevert, gaan we staken. Nu ook in Zeeland. Gezien de opkomst bij andere stakingen in het land, verwachten we ook hier, in Sluiskil, een goede opkomst.'

24-uurs staking in regio Zuidwest

Stakingslocatie: Stadion Feyenoord, De Kuip, Olympiaweg 54

Stakers schrijven zich in van 10.00 tot 11.00 uur.

Sprekers: FNV penningmeester Piet Rietman over de ZwaarWerk-campagne en FNV Metaal cao onderhandelaar Peter Reniers

De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Zuidwest Nederland, zoals Equans, Croon Wolter en Dros, Santon, Spie, Delta Reefer Care, Krohne Altometer, Bakker Sliedrecht, RH Marine, Bam techniek, Chubb Varel, Cegelec en Machine Fabriek Naaktgeboren, Unica, Spindler en Thermo King Transportkoeling.

Hakken in het zand

FNV Metaal regiobestuurder Jan Meeder: 'Nog altijd weigeren de werkgevers over de brug te komen. Er is geen enkel zicht op een spoedig akkoord. Werkgevers zetten onbegrijpelijk de hakken in het zand en komen niet met een verbeterd voorstel. Een loonsverhoging van nog geen 5% gemiddeld op jaarbasis stellen zij voor. Wij eisen inflatie reparatie voor deze werknemers van 10% en daarbij koopkrachtverbetering. De afgelopen twee jaar lopen zij qua loonsverhoging zwaar achter de feitelijke prijsstijgingen aan. En zij bieden geen verbetering voor jongere werknemers, die wel mogen stemmen in Nederland, maar kennelijk geen vak-volwassen salaris mogen verdienen. Afschaffen van de magere jeugdlonen is dan ook dringend geboden! Dat kan de broodnodige instroom van jonge werknemers in de sector verbeteren. Voor alle uitdagingen die voor ons liggen, zijn bovendien veel extra technische arbeidskrachten keihard nodig. Zonder een goede cao wordt dat een heel moeilijke opgave.'

Belangrijkste cao-eisen FNV Metaal

Looptijd

12 Maanden; van 1 april 2024 tot 1 april 2025.

Loon

Een structurele verhoging van de salarissen en de salarisschalen met 10,1% per 1 april 2024, om de inflatieachterstand die is opgelopen sinds oktober 2022 te repareren. Met daarbij, in het kader van een structurele koopkrachtverbetering, een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand.

Invoering APC (automatische prijscompensatie) ter voorkoming van toekomstige inflatieachterstanden.

Schrappen van de jeugdschalen. De sector moet veel aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren.

RVU (Regeling Vervroegd Uittreden)

De huidige RVU-regeling dient voor onbepaalde tijd te worden verlengd. Daarnaast spreken partijen af dat zij gezamenlijk verdere verruiming van de fiscale ruimte RVU en verdere verbetering van de zwaarwerkregeling zullen onderschrijven en bepleiten.

Generatiepact

Het Generatiepact zorgt ervoor dat oudere werknemers de gelegenheid krijgen om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en tegelijkertijd dat jongeren de kans krijgen in te stromen. Uitgangspunt is dat de uren die vrijvallen door de kortere werkweken van ouderen worden ingevuld door instromers met een (vaste) arbeidsovereenkomst.

Werknemers krijgen het recht om deel te nemen aan het generatiepact, waarbij zij de keuze hebben voor de varianten 60-80-100% en 70-85-100%. Daarnaast moet de (huidige)voorwaarde dat deelname aan het generatiepact slechts mag als werknemers hun verlofstuwmeren hebben afgebouwd tot ten minste 296 uur vervallen.

Stagevergoeding

Invoering van een verplichte minimum stagevergoeding van ten minste 500 euro per maand bij fulltime stageweek.

Grootste cao in marktsector

De cao Metaal en Techniek is met zo'n 360.000 werknemers in de sector en zo'n 36.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 31 maart 2024 af.

Publicatiedatum: