Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zeven op de tien zzp'ers overtreffen eigen omzetverwachtingen

Zeven op de tien zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland overtreffen hun eigen omzetverwachtingen, zo blijkt uit recent onderzoek van zzp-bank Knab onder 1,000 zzp'ers. Zowel starters als ervaren ondernemers draaien nu meer omzet dan waar ze vooraf rekening mee hielden. Eén op de drie zelfstandigen heeft concrete plannen om te groeien met hun bedrijf.


Foto ter illustratie. Amenic181 | Dreamstime.com

Het onderzoek laat zien dat 67% van alle zzp'ers momenteel meer omzet draait dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Ook de meerderheid (62%) van alle starters - zzp'ers die sinds 2020 zijn begonnen - overtreft nu al hun eigen verwachtingen.

Werkplezier voornaamste motivatie om onderneming te starten
De voornaamste motivatie om een onderneming te starten, blijkt het plezier in werk te zijn. 94% van alle zzp'ers geeft aan dat het verlangen naar leuk werk een belangrijke rol speelde bij hun beslissing om ondernemer te worden. Specifieke persoonlijke kwaliteiten (88%) en de afkeer van werken voor een baas (80%) worden ook vaak genoemd als motivatie.

Veel geld verdienen geen primaire motivatie
Bij slechts 28% van de zzp'ers speelde 'veel geld verdienen' een rol bij hun keuze om te gaan ondernemen. Opvallend, aangezien dit afwijkt van het stereotype beeld dat veel mensen hebben van succesvolle ondernemers.

Nadine Klokke (CEO van Knab) benadrukt het belang van werkplezier als duurzame motivatie voor ondernemers: "Het is goed om te zien dat zoveel zzp'ers ondernemer zijn geworden vanwege het werkplezier en niet primair voor het geld. Passie voor je vak is een cruciale voorwaarde voor langdurig succes als ondernemer, waarbij goede verdiensten het logisch gevolg zijn."

Nooit meer in loondienst
Vier op de tien zzp'ers maken zich weleens zorgen of ze voldoende opdrachten hebben. Onder startende ondernemers is dat de helft. Maar die onzekerheid heeft uiteindelijk weinig invloed; 86% is blij met hoe ze er zakelijk voor staan. 72% wil zelfs nooit (meer) in loondienst werken.

Vooral startende ondernemers hebben groeiplannen
Het onderzoek toont ook aan dat vooral startende ondernemers de ambitie hebben om te groeien. 34% van alle ondervraagde zzp'ers heeft concrete plannen om te groeien. Bij starters gaat dat om 43%. Ze hebben het dan vooral over omzetgroei, maar ook over het uitbreiden van hun product-/dienstaanbod en groeien qua personeel.

Publicatiedatum: