Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
‘Frysk design’ is Theo van Doesburg en Claudy Jongstra

Meest spraakmakende ontwerpen van de afgelopen 100 jaar in de schijnwerpers

Museum Dr8888 presenteert van 13 april tot 6 oktober de tentoonstelling 'Made in Fryslân', waar objecten ontworpen en geproduceerd door Friese vormgevers en bedrijven in de afgelopen eeuw worden belicht. Hoewel er geen vaststaand 'Fries design' bestaat, was Drachten honderd jaar geleden een broeinest van internationale avant-garde kunst en architectuur, zoals de Papegaaienbuurt illustreert met Theo van Doesburg's kleurenschema's en dadadoosjes van anderen. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van ambachtelijk tot industrieel design in Drachten en de regio, alsook de wisselwerking tussen lokale en mondiale trends.


Foto: Ronald Smits / Museum Dr8888.

Op twee locaties, Museum Dr8888 en het Van Doesburg-Rinsemahuis, worden ontwerpen van bekende namen als Jan des Bouvrie en Hella Jongerius naast hedendaagse vormgevers zoals Claudy Jongstra en Eileen Blackmore gepresenteerd. De expositie verkent tevens het snijvlak van kunst en maatschappij en toont dat Friese bedrijven nog steeds actief zijn in high-tech innovaties. De collectie van Museum Dr8888 omvat ook werken uit het Interbellum, met nadruk op De Stijl en Dada, inclusief het iconische Van Doesburg-Rinsemahuis dat recentelijk de status van Rijksmonument verwierf.

Bron: DesignDigger

Publicatiedatum: