Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Er moet meer gebouwd worden, maar uitstelgedrag bij wetgever soms verstandig

Het zijn nogal wat opgaven waar minister Hugo de Jonge in zijn aflopende ambtstermijn mee is geconfronteerd. Er moet meer en veiliger gebouwd worden, wonen moet betaalbaarder worden en de bouw en gebouwde omgeving moeten drastisch verduurzamen. De problemen zijn dringend en schreeuwen om directe actie.

De minister is de afgelopen jaren met een ingrijpend pakket aan nieuwe wet- en regelgeving gekomen om de markt in de goede richting te bewegen. Een deel ervan is inmiddels in werking getreden, maar nu past het de overheid om terughoudend te zijn met verdere ingrepen. Dat meldt ABN Amro.


Nieuwbouwproject Tagweg; 20 energieneutrale rijwoningen in Genemuiden. Foto: Funda.

Geen overhaaste invoering wetten
Een stapeling van omvangrijke maatregelenpakketten maakt het er namelijk over het algemeen niet makkelijker op. Iedere extra regel legt nieuwe beperkingen op als niet tegelijk bestaande regels worden geschrapt. En overhaaste invoering van wetten en hervormingen kan bovendien grote schade geven. Dat illustreert de afschaffing van de basisbeurs voor studenten in het hoger onderwijs. Acht jaar en veel onderzoek later volgde de pijnlijke conclusie dat die wijziging nergens goed voor is geweest.

Uitstel soms verstandig
Daarom is het verstandig dat De Jonge heeft besloten om enkele wetsvoorstellen en invoering van maatregelen nader te bekijken en uit te stellen. De nieuwe Wet Kwaliteitsborging bouwen (WKb) is voor inwerkingtreding in januari 2024 meerdere malen uitgesteld, de Wet Betaalbare huur zou er volgens de oorspronkelijke planning allang moeten zijn en recent is ook de aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) op de lange baan geschoven.

Met het uitstel krijgt de politiek tijd om een meer gedegen analyse te maken van de mogelijke uitwerking van de wetten. Zo werd de Wet betaalbare huur bedacht in een tijd waarin nog niet duidelijk was hoe andere maatregelen zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting voor beleggers en opkoopbescherming doorwerkten in de huurmarkt.

Zorgvuldig proces verhoogt succeskans
Door veranderingen op een lager tempo door te voeren worden oplossingen voor acute problemen misschien wat verder vooruitgeschoven, maar ontstaat wel meer zekerheid, voorspelbaarheid en een hogere kans op effectief beleid. De huidige turbulente omstandigheden in de bouw zorgen ervoor dat marktomstandigheden snel kunnen veranderen. Dat pleit voor een extra zorgvuldig proces van wetswijzigingen waarin politieke druk en noodkreten vanuit de markt en de maatschappij even niet leidend moeten zijn.

Publicatiedatum: