Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ecologistiek merkt niks van marktuitdagingen meubeltransport

"Als je maar foutloos werkt en personeel met respect behandelt"

'Omzet transportsector neemt af' en 'faillissementen in transportsector blijven op recordkoers', zo maar twee krantenkoppen die je dit jaar langs hebt kunnen zien komen. Een van de uitdagingen is het vinden van geschikt personeel. Toch heerst deze mineurstemming niet bij elk bedrijf. Pak bijvoorbeeld de jonge onderneming Ecologistiek, dat als een speer gaat. Hoe is dat mogelijk en wat doen zij dan anders? Het is geen hogere wiskunde volgens mede-eigenaar en directeur Sander Prins. "Je moet je personeel gewoon met respect behandelen en goede arbeidsvoorwaarden bieden", zegt hij nuchter. Samen met Robin van Veeren, Freek Montfoort en Kiran Diyal runt hij het transportbedrijf.


Freek montfoort, Sander Prins, Robin van Veeren en Kiran Diyal.

Gat opvullen
De vier compagnons weten als geen ander hoe de transportsector in elkaar zit. Een voor een hebben ze jarenlange ervaring als bezorger in de meubelbranche. Gezamenlijk werkten ze voor JP Haarlem, waarover gezegd werd dat de onderneming 'de netste meubelbezorgers' in dienst had. "Na het omvallen van JP Haarlem ontstond er een gat, dat wij hebben opgevuld. Wat we destijds in dienst voor hen deden, doen we nu voor onszelf. We hebben het in een nieuw jasje gestoken met een persoonlijke twist eraan", legt Robin van Veeren uit. "In eerste instantie deden we alleen het transport voor Beter Bed. Al snel zijn we gaan werken met een eigen magazijn, zodat we meer klussen op konden pakken. We wilden namelijk niet geheel afhankelijk zijn van één opdrachtgever."Startschot gegeven
De jonge ondernemers zien 1 oktober 2023 als de échte start van Ecologistiek. Toen hebben ze een nieuw pand betrokken en is hun software online gegaan. Vanaf dat moment is de ene na de andere meubelzaak, interieurstylist en kantoorinrichter in zee gegaan met de heren. "We rijden inmiddels voor meer dan 25 ondernemingen. Waar we begonnen in het middensegment, ligt de focus nu voornamelijk op het hoog- tot premiumsegment", aldus Freek Montfoort. Klanten van het logistiekbedrijf uit Hoofddorp zijn bijvoorbeeld: Occony, Van Waay Interieurs, Van der Donk interieur en Nordic New.

Hoe hoger, hoe beter
Bij Ecologistiek kwamen ze er al snel achter dat de manier van werken in het hoogsegment naadloos aansluit bij hen. "Het middensegment is tijd gedreven, terwijl het hoogsegment draait om kwaliteit leveren. Het mag iets meer kosten, als je het maar foutloos doet", zegt Kiran Diyal met een knipoog. Om aan deze kwaliteitsverwachtingen te kunnen voldoen, zorgt Ecologistiek er ook voor dat de montageservice op hoogniveau is.Personeelstekort is een misvatting
Dit is enkel en alleen mogelijk als je de juiste mensen in dienst hebt. Met de huidige personeelstekorten is dit voor menig bedrijf een uitdaging. Bij Ecologistiek ook? "Zeker niet", zegt Sander stellig. "Het is een vergissing dat er geen personeel is. Overal hoor je dat er tekort is aan medewerkers, maar daar hebben wij nooit last van gehad. Je moet het personeel gewoon goed behandelen, met respect. En daar hoort ook een eerlijk salaris bij."

Robin vult aan: "Tot nu toe hebben we nog nooit een vacature uit hoeven te zetten. We werken met veel mensen uit ons eigen netwerk. Het gaat vaak via via. De gunfactor speelt ook een belangrijke rol." Zo heeft Ecologistiek momenteel 41 potentieel inzetbare jongens. Een deel is in dienst en een deel werkt als zelfstandige. "Als bezorger krijg je niet altijd het respect dat je wel verdient. Omdat wij het werk zelf hebben gedaan (en nog steeds doen) weten we wat er in hun opgaat. Lead by example, geloven we heilig in."Ecologische logistiek
Naast het leveren van kwaliteit, staat duurzaamheid hoog in het vaandel, zoals de naam Ecologistiek al doet vermoeden. Zo ligt het dak van het pand vol met zonnepanelen en wordt momenteel een deel van de muren van het kantoor gebouwd van oude pallets. "Ook nemen we onze verantwoordelijkheid voor de uitstoot van CO₂. Dit compenseren we door onze samenwerking met Trees for All, een CBF-erkend goed doel. Zij planten wereldwijd bomen voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een gezonde leefomgeving."

Klein... maar niet te klein
Er kan dus wel geconcludeerd worden dat het voortvarend gaat bij Ecologistiek. Maar toch blijven ze bij Ecologistiek op hun hoede. Het zou namelijk niet voor het eerst zijn dat een bedrijf te snel groeit. "We willen groeien, maar met de rem erop. Dit moet voorzichtig gebeuren, zodat het logistiek gezien behapbaar blijft. Het mag niet ten koste gaan van onze huidige klanten. We willen klein blijven", besluiten Sander en Robin. "Maar niet te klein", voegen ze er snel nog lachend aan toe, terwijl Freek en Kiran instemmend knikken.Meer informatie:
Ecologistiek
J.C. Beetslaan 163 G
2131 AL Hoofddorp
(085) - 060 67 00
[email protected]
www.ecologistiek.eu