Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Ik werk 15 jaar bij de Bijenkorf en verdien minimumloon. Hoe kan dat’

"We weten het allemaal. Onze lonen lopen totaal achter. We zetten hier wat feiten op een rijtje, om duidelijk te maken wat er precies aan de hand is. Willen we dit zo laten? Of gaan we aandringen bij de directie op een afspraak die past bij ons werk en ons warenhuis?", vraagt de FNV zich hardop af. 'Ik werk 15 jaar bij de Bijenkorf, dat ook een afdeling Wonen heeft, en verdien minimumloon. Hoe kan dat', valt te lezen op de website. De vakbond vindt dat het loongebouw van de Bijenkorf volstrekt achterhaald. "Zo laten? Of samen onze stem laten horen?"


Foto: FNV.

Minimumloon is de norm
De laatste cao-loonschalen dateren uit januari 2022. Sindsdien heeft de directie alleen maar op eigen houtje aanpassingen gedaan. Die waren haast uitsluitend gericht op het voorkomen dat de laagste lonen onder het Wettelijk Minimumloon (WML) zakten. "De directie kijkt alleen naar de bodem, niet naar wat daarboven gebeurt, en niet naar het logische geheel. Het minimumloon is fors gestegen sinds 2022. De eigen aanpassingen in het loongebouw van de Bijenkorf golden hoofdzakelijk voor de schaalbedragen, amper voor de feitelijk betaalde lonen, behalve als die door de bodem zakten."

"Het was een enorme domper dat de directie na onze stakingen geen redelijke afspraak met ons wilde maken. Ja, we begrijpen dat dat ook een knauw geeft in het vertrouwen! Maar als we iets willen veranderen, dan kan dat alleen als we ons opnieuw binnen de vakbond uitspreken. We kunnen het alleen samen veranderen", aldus de FNV.

Dit is nu aan de hand:

  • In 2022 verdiende een nieuwe collega die in schaal 6 (bijvoorbeeld een bewaker) binnenkwam 17% meer dan iemand die toen in schaal 1 binnenkwam. In het huidige loongebouw van de Bijenkorf verdienen deze twee mensen nu hetzelfde salaris.
  • In 2022 lag het beginloon van schaal zes 17% boven het minimumloon. Nu ligt het beginloon van schaal 6 niet eens 1% boven het minimumloon. Over de groei door het loongebouw bestaan nu geen goede afspraken.
  • Veel van de ervaren krachten zaten in 2022 aan het maximum van de schaal. Wij horen nu van leden dat zij nu op het minimum van de schaal zitten. Dat is net zoveel als iemand die net begint in het warenhuis. Dat klopt natuurlijk voor geen meter!
  • Schaal 1 en 2 hebben sinds 2022 de volledige stijging van minimumloon meegemaakt. Door de acties van de FNV en de wettelijke aanpassing van het minimumloon, is het beginloon van schaal 1 met 26% gestegen. Schaal 6 heeft een veel kleinere stijging gehad. Het beginloon van schaal 6 is gestegen met 8%.
  • De verschillen tussen de opeenvolgende schalen zijn flink minder geworden. Doorstromen naar een hogere functie, promotie maken, levert nu minder op. Bijvoorbeeld: van functiegroep 3 naar 4 was €105,03 per maand meer. Nu €44,87.

Wat wil de FNV
"Wij willen in gesprek met de directie. Over een nieuwe cao met perspectief. Met een loongebouw dat past bij het chique warenhuis. Wij willen een voorstel doen met als voorbeeld de IKEA-cao. Hierin zijn duidelijke afspraken gemaakt over loongroei op basis van ervaring en extra taken. De afgelopen jaren is er een enorme inflatie geweest. De lonen van de ervaren krachten zijn daaraan niet aangepast – dat moet veranderen.

Wij gaan dit voorstel alleen doen als we weten dat veel medewerkers dit steunen. Ja, het is een hard gelag dat de directie na al onze stakingen de deur dicht hield. Maar als we een nieuw loongebouw willen, dan moeten we echt met de vakbond opnieuw druk zetten. Tijd om onze ergernis over de directie om te zetten in een actie", besluit de FNV.

Bron: FNV

Publicatiedatum: