Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arxada Wood Protection:

'Duurzaamheidsdoelstellingen zijn te halen door houtverduurzamingsmiddelen'

De bouw behoort tot de sectoren met de meeste uitstoot van broeikasgassen (zo'n 37% van de wereldwijde uitstoot). Hout is het enige werkelijk duurzame bouwmateriaal en wordt daarom steeds vaker ingezet om aan de netto-nul-doelstellingen te kunnen voldoen. Sommige houtsoorten hebben echter van nature een korte levensduur. Om deze soorten commercieel te kunnen gebruiken hebben ze extra bescherming nodig in de vorm van een industrieel toegepast houtverduurzamingsmiddel.

Vaak wordt vergeten dat houtverduurzamingsmiddelen ook bijdragen aan de decarbonisatie van bouwprojecten. De divisie Wood Protection van Arxada in Europa wil hierin verandering brengen en via moderne chemische technologieën de vele bedrijfstakken die hout gebruiken helpen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te halen.Houtverduurzamingsmiddel
Tanalith MF, een metaalvrij en onder hoge druk toegepast houtverduurzamingsmiddel, is zo'n moderne technologie die is ontwikkeld door Arxada om duurzamer te kunnen bouwen. Met name de afvalstroom uit de bouwsector verdient aandacht en Tanalith MF draagt bij aan de circulaire economie. Hout dat is behandeld met Tanalith MF kan namelijk worden hergebruikt of gerecycled aan het einde van de levensduur. Om de afvalstroom en de brandstofemissies tijdens transport verder te verminderen, wordt het houtverduurzamingsmiddel als concentraat geleverd aan houtbehandelaars in gerecyclede en herbruikbare 'intermediate bulkcontainers' (IBC's). De houtbehandelaar verdunt het Tanalith MF-concentraat met water op de locatie, zodat geen bulktransport nodig is.

Tanalith MF bevordert niet alleen een duurzame inkoop van houtverduurzamingsmiddelen, maar speelt ook in op design-trends. Voor gevelbekleding en decoratief tuinhout kunnen levendige kleuren worden verkregen door tijdens de hogedrukbehandeling kleuradditieven toe te voegen. Hierdoor hoeft bij de installatie geen kleur meer te worden aangebracht met een kwast. Hout dat is behandeld met Tanalith MF is daardoor VOS-vrij.

Hout als primair materiaal omarmen
Andrew Hodge, Marketing Director bij Arxada Wood Protection zegt het volgende over de steeds geavanceerder wordende houtverduurzamingstechnologieën: "Er zijn diverse redenen waarom architecten en bestekschrijvers hout als primair materiaal omarmen. Environmental Product Declarations (EPD's) stimuleren duurzaam ontwerpen. Correct gespecificeerd hout leidt tot minder materiaalgebonden CO2-emissies (embodied carbon) tijdens een bouwproject. Vaak betekent dit dat het juiste houtverduurzamingsmiddel moet worden ingekocht en we werken er hard aan om de markt hierover te informeren. Van de productie van het houtverduurzamingsmiddel, de wijze van aanlevering bij de klant tot aan de bijdrage aan de afvalstroom aan het einde van de levensduur; alles moet in ogenschouw worden genomen voordat een bestek wordt gemaakt.

En het zijn niet alleen architecten die overtuigd zijn van de voordelen van duurzame bouwmaterialen zoals hout. Volgens een enquête van PayPal uit 2022 ziet 56% van de Europeanen zichzelf als een 'bewuste consument' en heeft 67% producten gekocht die beter waren voor het milieu ondanks het feit dat deze duurder waren.

Onderdeel zijn van een internationale, wetenschappelijk werkende marktleider in specialty chemicals betekent dat we onze interne expertise en passie inzetten om houtverduurzamingsmiddelen te maken via moderne chemische technologieën. Tanalith® MF is daar een voorbeeld van, evenals Tanasote, ons moderne alternatief voor creosoot. Beide zijn in heel Europa toegelaten onder de BPR."

Arxada Wood Protection Europe is aanwezig op Carrefour International Du Bois, Parc De La Beaujoire, Nantes, Frankrijk op 29 en 30 mei 2024. Bezoek de stand (J11) in hal XXL.

Meer informatie:
Arxada Wood Protection
www.trusttreatedtimber.com

Publicatiedatum: