Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huizenprijzen buiten Randstad al weer hersteld tot boven eerdere prijspiek

De gemiddelde huizenprijs in Nederland bereikt naar verwachting binnenkort het niveau van de prijspiek van midden 2022. Toch heeft het merendeel van de provincies zijn prijspiek al bereikt. Dit geldt vooral voor de provincies buiten de Randstad. In de afgelopen vijf jaar zijn de huizenprijzen namelijk harder gestegen buiten de Randstad dan daarbinnen. Belangrijke onderliggende ontwikkelingen die dit verschil kunnen verklaren zijn de betere betaalbaarheid, andere woonvoorkeuren na de corona-crisis en een hogere gevoeligheid van koopstarters voor hypotheekrentestijgingen. Dat meldt ING.


Woning uit Kapel Avezaath te koop aangeboden op Funda.

Huizenprijzen merendeel provincies al boven eerdere piek
De gemiddelde Nederlandse huizenprijs komt naar verwachting binnenkort boven het niveau van de eerdere prijspiek van midden 2022 uit. Kijken we naar de regionale huizenprijsontwikkelingen, dan blijkt dat een groot deel van de huizenprijzen in de Nederlandse provincies de eerdere prijspiek al heeft gepasseerd. Zo zitten de huizenprijzen van de provincie Groningen in het eerste kwartaal van 2024 al ongeveer 0,7% (seizoensgecorrigeerd) boven haar prijspiek in het tweede kwartaal van 2022, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook voor de provincies Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant geldt dat de huizenprijzen recentelijk al boven hun piek zijn uitgekomen. Zo zijn het vooral de provincies buiten de Ranstad die haar prijspiek al hebben overstegen.

Vooral Randstad-provincies nog niet voorbij prijspiek
De provincies waar de huizenprijspiek nog niet bereikt is, vinden we vooral in de Randstad. In zowel Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de eerdere huizenprijsdaling nog niet goed gemaakt. De prijsverschillen vergeleken met de piek bedragen respectievelijk -2,8%, -0,1% en -1,5%. Buiten de Randstad zien we dat enkel de huizenprijzen in Friesland en Gelderland nog niet op het eerdere piekniveau zitten.

In afgelopen vijf jaar gaat de huizenprijsontwikkeling buiten de Randstad harder
Om de recente huizenprijsontwikkeling beter te begrijpen moeten we deze in de context plaatsen van de langjarige ontwikkeling van de huizenprijzen. Het feit dat vooral Randstad-provincies nog niet voorbij de prijspiek zijn, past binnen de trend van de afgelopen vijf jaar waarin de huizenprijsstijging in de Randstad minder hard gaat dan daar buiten.

Deze trendbreuk is in 2019 begonnen. Sinds dat jaar overstijgt de huizenprijsontwikkeling buiten de Randstad die van erbinnen, het zogenoemde waterbedeffect. Deze ontwikkeling volgde op de periode van sterke huizenprijzenstijgingen sinds 2013, waarin juist de huizenprijsstijging in de Randstad groter was dan daarbuiten.

Bron: ING

Publicatiedatum: