Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flink meer hypotheekaanvragen

Afgelopen maand werden circa 45.000 hypotheken aangevraagd via het HDN Platform. Dat zijn ruim 40% meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde maand een jaar eerder (31.619). Met name de ontwikkeling van starters is interessant; met circa 14.500 aanvragen en een gemiddelde hypotheeksom van bijna € 353.000 behaalden zij de hoogste noteringen uit de afgelopen 5 jaar. Dit blijkt uit cijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).


Foto: Dreamstime.

Kopersmarkt draait op volle toeren
Als we kijken naar het aantal hypotheekaanvragen in april over een periode van de afgelopen vijf jaar dan zien we een sterk herstel van de markt ten opzichte van 2023. Ook zien we dat de markt nog niet op het niveau is van 2022 en eerder. Dit komt vooral door de sterk afgenomen oversluitmarkt. De kopersmarkt draait daarentegen op volle toeren en behaalde ongeveer hetzelfde resultaat als in recordjaar 2020 met ruim 27.000 aanvragen.

Meeste aanvragen per maand sinds juni 2022
Na een dip in maart 2024, waar het aantal aanvragen met zo'n 15% terugviel, lijkt de hypotheekmarkt in april sterk te zijn teruggeveerd en steeg het aantal aanvragen met 45.000 naar niet alleen het hoogste niveau van dit jaar, maar ook sinds juni 2022 toen er 45.600 hypotheekaanvragen werden gedaan.

Sterke maand voor starters
Ondanks de krapte op de woningmarkt, valt op dat juist de starters het de afgelopen maanden goed deden. Het aantal aanvragen lag in april met ongeveer 14.500 nipt boven de piek uit begin 2020. Ook het gemiddelde hypotheekbedrag dat door starters werd aangevraagd liet een stijging zien en kwam uit rond de € 353.000.

Bron: HDN

Publicatiedatum: