Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Optimisme in de Duitse detailhandel:

"Consumenten geven weer meer geld uit, wat gunstig is voor retailers"

Het ifo-bedrijfsklimaat in de detailhandel is in april verder verbeterd. De index steeg naar -14,5 punten, van -17,5 punten in maart. Beoordelingen van de huidige bedrijfssituatie verbeterden aanzienlijk. De bedrijfsverwachtingen van detailhandelaren werden ook enigszins optimistischer, maar blijven overwegend voorzichtig. 'Consumentgerelateerde bedrijven zullen waarschijnlijk de algehele economie in 2024 ondersteunen,' zegt ifo-expert Patrick Höppner.

Foto: Dreamstime.com

De trend is vooral duidelijk in doe-het-zelfzaken: in het eerste kwartaal van 2024 meldde 42% een lage vraag; in het vierde kwartaal van 2023 was dat nog 73,1%. In de kledingdetailhandel was dit cijfer 50,2%, een daling ten opzichte van 84%. 'De recente stijging van de reële inkomens stimuleert de consumptie. Consumenten geven weer meer geld uit, wat goed is voor detailhandelaren,' zegt Höppner. Als gevolg hiervan neemt de recente algemene vraagzwakte in de detailhandel als geheel ook af: in het eerste kwartaal van 2024 was 47,6% van de bedrijven getroffen, een daling ten opzichte van 54,4%.

Een derde van de detailhandelaren heeft nog steeds moeite met het vinden van geschoolde arbeidskrachten; in het vierde kwartaal van 2023 stond dit cijfer op 42,6%. De situatie in de kledingdetailhandel en voedingsdetailhandel is versoepeld. Maar autodealers en detailhandelaren van consumentenelektronica, elektrische goederen en elektronische huishoudelijke apparaten hebben nog steeds grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden.

Meer informatie:
ifo Instituut
www.ifo.de

Publicatiedatum: