Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economisch herstel Eurozone neemt af

De economische sentimentindicator van de Europese Commissie daalde onverwacht in april door een nog steeds worstelende productiesector. De verwachtingen voor verkoopprijzen verzachtten in de meeste sectoren, wat suggereert dat een renteverlaging in juni nog steeds tot de mogelijkheden behoort

De economische sentimentindicator van de Europese Commissie daalde naar 95,6 in april van 96,2 in maart. Het vertrouwen in de industrie (-1,6) nam aanzienlijk af. Voorraden stegen licht en de beoordeling van het orderboek verslechterde sterk, wat betekent dat de productiesector mogelijk nog enkele maanden van verminderde activiteit tegemoet gaat. Geen wonder dat de verwachtingen voor werkgelegenheid opnieuw verzachtten. Zelfs als de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten een negatieve impact hadden op de beoordeling, blijft de algehele situatie in de productie tamelijk somber. De benuttingsgraad van de capaciteit (78,9%) daalde naar het laagste niveau sinds 2020.

Foto: Dreamstime.com

Het vertrouwen daalde ook in de detailhandel (-0,8), de bouw (-0,4) en de dienstensector (-0,4). Dat gezegd hebbende, steeg de benuttingsgraad in de dienstensector naar 90,2% van 89,9% in het eerste kwartaal. Dit ligt duidelijk boven het langetermijngemiddelde (89%). De index voor werkgelegenheidsverwachtingen voor alle sectoren verzwakte naar 101,8, zij het nog steeds boven het langetermijngemiddelde van 100.

Het consumentenvertrouwen steeg in april naar -14,7 van -14,9 in maart, de derde opeenvolgende toename. Zowel de beoordeling van de financiële situatie over de afgelopen 12 maanden als de verwachtingen voor de komende 12 maanden stegen. De daling van de inflatie en stijgende nominale lonen dragen hier zeker aan bij. Echter, de arbeidsmarkt lijkt enige kracht te verliezen, aangezien de verwachtingen voor werkgelegenheid toenamen.

Hoewel het eerste kwartaal waarschijnlijk een bescheiden BBP-groei zag na twee kwartalen van BBP-krimp, begon het tweede kwartaal op een zachtere voet. We zien nog steeds een geleidelijk herstel ontvouwen, aangezien de correctie van de voorraad waarschijnlijk rond de zomermaanden ten einde komt en het reëel beschikbaar inkomen toeneemt door lagere inflatie, wat de huishoudelijke consumptie stimuleert.

De gegevens over inflatie waren veel beter. In alle sectoren, behalve de bouw, namen de verwachtingen voor verkoopprijzen af. Echter, aangezien deze indicator nog steeds boven het langetermijngemiddelde ligt voor alle sectoren, behalve de industrie, is het nog te vroeg om te beweren dat de strijd tegen inflatie gewonnen is.

Meer informatie:
ING
www.think.ing.com

Publicatiedatum: