Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Mensenrechten structureel genegeerd in de haast voor de energietransitie'

Directeur Fatih Birol van het International Energy Agency (IEA) heeft aangegeven "voorzichtig optimistisch" over het halen van de klimaatdoelen. In rijke westerse landen werd in 2023 voor het eerst meer elektriciteit opgewekt met schone energie dan met vervuilende fossiele brandstoffen.

"Deze cijfers worden terecht bejubeld. Maar kennen een andere schaduwkant die bijna niet benoemd wordt. Het gaat zelden over de ernstige schendingen van mensenrechten die gepaard gaan met de enorme opmars van hernieuwbare energie", dat zegt Kirsten Kossen, van ASN Bank.


Foto: Dreamstime.

Denk aan de productie van polysilicium voor zonnepanelen, vaak geproduceerd in Xinjiang waarbij de structureel onderdrukte Oeigoerse bevolking wordt ingezet. Of het delven van koper voor windturbines in Zambia wat zorgt voor forse vervuiling van grond, water en lucht, waardoor de bevolking niet meer in haar levensonderhoud kan voorzien. Of kobalt uit Congo, nodig voor batterijen. Inwoners worden gedwongen hun huis te verlaten om plaats te maken voor mijnen. Bedreigingen, misleiding en zelfs seksueel geweld worden niet geschuwd.

"De duurzame energietransitie is noodzakelijk, juist ter bescherming van mensen en natuur. Maar is enkel geslaagd als we meer rekening houden met schending van mensenrechten en schade aan de natuur. Beide kanten van deze medaille verdienen dezelfde aandacht", besluit Kirsten.

Meer informatie:
ASN Bank
www.asnbank.nl

Publicatiedatum: