Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Huursector groeide afgelopen jaren vooral door nieuwe woningen

Het aantal private huurwoningen is in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023 toegenomen met 67 duizend. Het aandeel woningen in bezit van private verhuurders nam daarmee toe van 13,8 procent naar 14,3 procent. De private huursector groeide vooral door nieuwbouw, transformaties en splitsingen. Aankoop van bestaande woningen speelde een kleinere rol, melden het CBS en Kadaster op basis van nieuw onderzoek naar het eigendom van woningen.


Woning te huur aangeboden in Den Haag. Foto: Funda.

Het aantal private huurwoningen nam van 1 januari 2021 tot 1 januari 2023 met 6,1 procent toe tot bijna 1,2 miljoen. Hiermee groeide het aantal private huurwoningen relatief sterker dan het aantal koopwoningen (1,7 procent) en het aantal corporatiehuurwoningen (0,4 procent).

Private huurwoningen kunnen in eigendom zijn van natuurlijke personen, van BV's en NV's (bedrijven) en van overige niet-natuurlijke personen, zoals stichtingen en verenigingen. Het aantal huurwoningen in eigendom van BV's en NV's is met 8,6 procent toegenomen tot 385 duizend. Het aantal huurwoningen van overige niet-natuurlijke eigenaren groeide met 6,7 procent tot 222 duizend en het aantal huurwoningen van natuurlijke personen nam toe met 4,3 procent tot 557 duizend.Private verhuurders investeren vooral in nieuwe woningen
Het investeren in nieuwe woningen is de belangrijkste oorzaak voor de toename van het aantal private huurwoningen. Dit geldt vooral voor de huurwoningen in bezit van BV's en NV's en overige niet-natuurlijke personen. In de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023 hebben private verhuurders 78 duizend nieuw toegevoegde woningen in bezit gekregen, 40 procent van alle nieuw toegevoegde woningen aan de woningvoorraad in deze periode. Van deze 78 duizend nieuwe woningen is 27 procent in eigendom van natuurlijke personen, 49 procent in eigendom van BV's en NV's en 23 procent in eigendom van overige niet-natuurlijke personen.

Deze nieuwe woningen bestaan naast nieuwbouw ook uit overige toevoegingen, zoals transformaties en splitsingen. De overige toevoegingen in de private huursector maken zelfs 70 procent uit van alle overige toevoegingen in Nederland in de periode tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2023.

Daarnaast groeide de private huur in deze periode door eigendomsovergangen vanuit de koop- en corporatiesector (per saldo 3,6 duizend). Dit zijn onder andere aankopen van bestaande woningen door deze verhuurders. Tot slot zijn er in deze periode ook woningen verdwenen uit de private huursector door sloop (5,2 duizend) en overige onttrekkingen (9,3 duizend). Daarmee was het totale aantal private huurwoningen per 1 januari 2023 67 duizend hoger dan twee jaar eerder.

Publicatiedatum: