Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Daling van wereldwijde inflatie verwacht

Economische experts van over de hele wereld verwachten dat de inflatiecijfers in de komende jaren zullen dalen. Dit is een van de bevindingen van de Economic Experts Survey, een driemaandelijkse enquête uitgevoerd door het ifo Instituut en het Zwitserse Instituut voor Economisch Beleid.

Volgens deze enquête zal het wereldwijde inflatiecijfer in 2024 4,6% bereiken, vervolgens 4,4% volgend jaar, en 4,0% in 2027. 'Vergeleken met het vorige kwartaal, zijn de inflatieverwachtingen voor dit jaar verder gedaald,' zegt ifo-onderzoeker Niklas Potrafke. 'Maar op middellange termijn verwachten de experts dat de inflatiecijfers wereldwijd vrij hoog zullen blijven en boven de inflatiedoelstellingen van de centrale banken.'

Foto: Dreamstime.com

Inflatieverwachtingen voor 2024 liggen ruim onder het wereldwijde gemiddelde in West-Europa (2,8%) en Noord-Amerika (3,1%); hier zijn ze 0,3 en 0,2 procentpunten lager in vergelijking met de enquête van het vorige kwartaal. Voor 2027 verwachten experts nog steeds een inflatie van 2,0% in West-Europa en 2,3% in Noord-Amerika.

Onder de regio's met bijzonder hoge inflatieverwachtingen bevinden zich Zuid-Amerika en grote delen van Afrika, waar inflatiecijfers van meer dan 20% worden verwacht. In totaal namen 1.508 economische experts uit 125 landen deel aan de enquête van 12 tot 26 maart 2024.

Meer informatie:
ifo Instituut
www.ifo.de

Publicatiedatum: