Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ultimatum voor Metaal & Techniek-werkgevers

FNV Metaal heeft een cao-ultimatum verstuurd naar de werkgevers in de Metaal & Techniek sector. Dit nadat het uitgebrachte eindbod van de werkgevers is afgewezen. Het ultimatum verloopt a.s. woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de in het ultimatum gestelde cao-eisen akkoord gaan, volgen er stakingen.

De cao Metaal en Techniek is met zo'n 360.000 werknemers in de sector en zo'n 36.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 31 maart 2024 af.Goochelen met percentages
Peter Reniers, cao-onderhandelaar bij de FNV: "Werkgevers blijven maar goochelen met percentages en looptijd, maar zijn feitelijk bij hun eerste slechte totaalvoorstel gebleven. Dit eindbod komt qua loon neer op een verhoging van slechts 5% gemiddeld per twaalf maanden. En daarbovenop hebben ze al hun eerder gedane verslechteringsvoorstellen gehandhaafd. Ze doen helemaal niets om de instroom van jongeren te bevorderen en ouderen moeten maar doorwerken tot ze erbij neervallen."

Zwaar teleurstellend eindbod
Reniers: "Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste eisen, met name op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, is zwaar teleurstellend. Hopelijk wenden ze de steven alsnog, anders gaan we ons voorbereiden op stakingen.

We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken werkgevers geen boodschap aan te hebben. De sector moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals de energietransitie, automatisering en digitalisering. Daarvoor moet de nieuwe cao staan als een huis."

Belangrijkste cao-eisen FNV Metaal
Looptijd
12 Maanden; van 1 april 2024 tot 1 april 2025.

Loon
Een structurele verhoging van de salarissen en de salarisschalen met 10,1% per 1 april 2024, om de inflatieachterstand die is opgelopen sinds oktober 2022 te repareren. Met daarbij, in het kader van een structurele koopkrachtverbetering, een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand.

Invoering APC (automatische prijscompensatie) ter voorkoming van toekomstige inflatieachterstanden.

Schrappen van de jeugdschalen. De sector moet veel aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren.

RVU (Regeling Vervroegd Uittreden)
De huidige RVU-regeling dient voor onbepaalde tijd te worden verlengd. Daarnaast spreken partijen af dat zij gezamenlijk verdere verruiming van de fiscale ruimte RVU en verdere verbetering van de zwaarwerkregeling zullen onderschrijven en bepleiten.

Generatiepact
Het Generatiepact zorgt ervoor dat oudere werknemers de gelegenheid krijgen om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en tegelijkertijd dat jongeren de kans krijgen in te stromen. Uitgangspunt is dat de uren die vrijvallen door de kortere werkweken van ouderen worden ingevuld door instromers met een (vaste) arbeidsovereenkomst.

Werknemers krijgen het recht om deel te nemen aan het generatiepact, waarbij zij de keuze hebben voor de varianten 60-80-100% en 70-85-100%. Daarnaast moet de (huidige)voorwaarde dat deelname aan het generatiepact slechts mag als werknemers hun verlofstuwmeren hebben afgebouwd tot ten minste 296 uur vervallen.

Stagevergoeding
Invoering van een verplichte minimum stagevergoeding van ten minste 500 euro per maand bij fulltime stageweek.

Bron: FNV

Publicatiedatum: