Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoge inflatie tast de koopkracht aan

De hoge inflatie blijft de koopkracht aantasten, ondanks eerdere loonstijgingen. Economen waarschuwen dat de lonen nog met meer dan 4 procent moeten stijgen om het koopkrachtverlies goed te maken. Ondanks hogere lonen en steun van de overheid, zoals energietoeslagen, zorgt de aanhoudende inflatie voor moeilijkheden.



Hugo Erken, econoom bij de Rabobank, is er helder in: "De lonen stijgen sinds februari minder hard dan de inflatie en dat tast de koopkracht aan." De inflatie blijft hoog, naar verwachting tot 2025. De groei van de economie wordt momenteel gedreven door consumenten en de overheid, maar prijsstijgingen kunnen dit belemmeren, vooral omdat de overheid verwacht te bezuinigen.

Vakbonden eisen hogere lonen om koopkrachtverlies door inflatie te compenseren, terwijl werkgevers terughoudend zijn vanwege zorgen over sectorale problemen en eerdere hoge loonstijgingen. CNV heeft een looneis van 4 tot 10 procent. In sectoren waar het slecht gaat kan de looneis lager liggen.

Bron: AD

Publicatiedatum: