Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Producenten van Ikea in opspraak

Een nieuw rapport onthult dat meubelfabrikanten die produceren voor Ikea, hout betrekken uit enkele van Europa's laatste overgebleven oerbossen in de Roemeense Karpaten, inclusief in door Natura 2000 beschermde gebieden. Een onderzoek van Greenpeace wijst uit dat zeven fabrikanten die Ikea's favoriete producten produceren, zoals INGOLF stoelen of SNIGLAR babybedjes en kinderbedden, verbonden zijn met de vernietiging van bossen met een hoge natuurwaarde.

Ten minste 30 verschillende producten van deze leveranciers werden gevonden in Ikea-winkels in 13 landen: Oostenrijk, België, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Israël, Polen, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Greenpeace roept Ikea op om deel uit te maken van de oplossing in plaats van bij te dragen aan de voortdurende klimaat- en biodiversiteitscrises.

Robert Cyglicki, campagnedirecteur biodiversiteit bij Greenpeace Centraal- en Oost-Europa, zei: "Ons natuurlijk erfgoed mag niet veranderen in meubelstukken. Oude bossen zijn essentieel voor de gezondheid van de planeet en moeten onmiddellijk worden beschermd. Ikea moet zijn eigen duurzaamheidsbeloften nakomen en zijn toeleveringsketen zuiveren van de vernietiging van oerbossen."



Toeleveringsketen gevolgd
Het rapport 'Assemble the truth: Old-growth forest destruction in the Romanian Carpathians' werd onderzocht en geschreven door Greenpeace Centraal- en Oost-Europa. Onderzoeksteams volgden de toeleveringsketen van het analyseren van vergunningen en satellietbeelden van kapplaatsen in de bossen in Roemenië tot houtdepots en meubelfabrikanten, tot waar die producten eindigen: op de planken van Ikea-winkels. Verschillende fabrikanten bleken hout te betrekken uit bossen met een hoge natuurwaarde. Op basis van openbaar beschikbare informatie is Ikea de grootste klant van producten die door de meeste van die bedrijven worden vervaardigd, wat een grote kans impliceert dat het problematische hout terechtkomt in Ikea-meubels. Volgens het rapport is dit zeker het geval bij één fabrikant, Plimob, aangezien Plimob vrijwel uitsluitend produceert voor Ikea.

Greenpeace CEE gaf Ikea de gelegenheid om te reageren op de bevindingen van dit onderzoek. Ikea betwistte de informatie niet. Van de fabrikanten erkende er één de ontvangst van hout uit een Natura 2000-gebied, waarbij werd gesteld dat dergelijke vernietiging niet illegaal is, terwijl verschillende anderen niet reageerden.

Houten meubels niet per se het probleem
Greenpeace erkent dat meubels in het algemeen een goede manier zijn om hout te gebruiken, koolstof op te slaan en waarde toe te voegen aan grondstoffen, maar dit mag niet gebeuren ten koste van de meest biodiverse bossen van de planeet. De Karpaten zijn de thuisbasis van bruine beren, lynxen en wolven en de Europese bizon en behoren tot de belangrijkste toevluchtsoorden voor flora en fauna op het Europese continent. Het probleem is dat bedrijven en autoriteiten willen voorkomen dat gebieden worden geïdentificeerd als primaire of oude bossen om beperkingen te vermijden, wat ertoe leidt dat slechts 2,4% (1700 km²) van de Roemeense Karpatenbossen momenteel beschermd zijn tegen houtkap.

Tegelijkertijd suggereren officiële gegevens dat ongeveer 7% van de Roemeense bossen ouder is dan 120 jaar. Volgens de biodiversiteitsstrategie van de EU moeten deze bossen strikt worden beschermd. "Ikea moet een voorloper worden op het gebied van bedrijfsactie om de nodige politieke maatregelen te nemen om wettelijk bindende en effectieve maatregelen voor de bescherming van biodiversiteit in te voeren om de biodiversiteitsdoelstellingen van Europa te realiseren", concludeert Cyglicki.

Meer informatie:
Greenpeace
www.greenpeace.org

Publicatiedatum: