Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Driekwart aangevoerde goederen verlaat Zuid-Holland weer

Veruit de grootste Nederlandse goederenstromen gaan door Zuid-Holland. In 2022 kwam 425 miljard kilogram aan goederen de provincie in. Uit de provincie werd 418 miljard kilogram vervoerd. Andere provincies hebben beduidend kleinere goederenstromen. Naar schatting had 65 procent van de gebruikte goederen in Zuid-Holland een herkomst in het buitenland. Dit meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar de goederenstromen per provincie.

Ook de goederenstroom binnen de provincie Zuid-Holland was groter dan in andere provincies. De veel grotere goederenstromen in Zuid-Holland hangen samen met de aanwezigheid van de grootste zeehaven van Europa in deze provincie. Zuid-Holland is dan ook de provincie met relatief gezien het grootste aandeel internationale goederen in de totale goederenstroom. De internationale oriƫntatie van het goederengebruik was het grootst voor de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland en het kleinst voor Friesland en Utrecht.


Bron: Dreamstime.com

Driekwart aangevoerde goederen verlaat Zuid-Holland weer
In 2022 kwam er 425 miljard kilogram aan goederen de provincie Zuid-Holland binnen. Hiervan was ruim een kwart bedoeld voor gebruik in de provincie, zoals grondstoffen voor de industrie in Zuid-Holland. De rest van de inkomende stroom was bestemd voor wederuitvoer of doorvoer naar andere provincies in Nederland of het buitenland. Tegelijk verliet 418 miljard kilogram aan goederen de provincie, waarvan een kwart aanbod van regionaal product. Binnen de provincie zelf werd er 75 miljard kilogram vervoerd. Hiervan betrof 44 procent goederen die zowel werden geproduceerd als werden gebruikt in de provincie. De rest van de intraprovinciale stroom was distributie.

Van de gebruikte goederen in Zuid-Holland kwam 65 procent uit het buitenland, 12 procent uit andere provincies in Nederland en 22 procent uit Zuid-Holland zelf. De regionaal geproduceerde goederen gingen voor 48 procent naar het buitenland, voor 29 procent naar de rest van Nederland en 23 procent bleef in de eigen provincie.

Publicatiedatum: