Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Controledrift domineert werkenden en ons Nederlandse poldermodel

Recent onderzoek onder 1900 CNV-leden wijst uit dat controle van werknemers het werkplezier vermindert en stressniveaus verhoogt. Het resulteert in een groter risico op hoge maatschappelijke kosten door langdurig ziekteverzuim en onnodig personeelsverloop. Dit terwijl autonomie en het gevoel onderdeel te zijn van iets groters, werknemers motiveert en ze gezonder en effectiever maakt.

"Het CNV deelde rake inzichten en roept werkgevers en de overheid op tot actie. Maar wat we vaak over het hoofd zien, is dat deze controledrift niet alleen op de werkvloer speelt. Het is diep verweven in ons poldermodel, waarin we voortdurend problemen agenderen", aldus Eva Helmond van Goldschmeding Foundation.Het is volgens haar tijd voor vernieuwing, voor meer duurzaam polderen. Waarbij sociale partners elkaar actief betrekken bij het daadwerkelijk ontwerpen van de wereld van werk. Een verschuiving van het wijzen naar het probleem, naar de verbeeldingskracht gebruiken om te schetsen waar we naartoe willen bewegen, en hoe we daar komen.

"Een van de manieren om dit te bereiken is door het inzetten van Sleutelmethodologie├źn (KEM's), zoals aangedragen in de Missiegedreven Innovatieagenda van het kabinet. Deze erkende groep methodes, tools en strategie├źn zijn gericht op participatie en ontwerpen, de stappen die volgen op dat agenderen. Ze gaan uit van de kracht van verbeelding, van mogelijkheden scheppen in plaats van risicovermijding en wijzen naar de problemen.

De uitdagingen beperken zich namelijk niet tot het werkplezier van werknemers; ook werkgevers worden geconfronteerd met de complexiteit van nieuwe wet- en regelgeving, inspectie-eisen en bijvoorbeeld veiligheidsvoorwaarden van verzekeraars.

Het gesprek moet verschuiven van controle naar vertrouwen, van micromanagement naar de kracht van samenwerking. Niet in de toekomst, maar nu", besluit Eva.

Meer informatie:
Goldschmeding Foundation
www.goldschmeding.foundation

Publicatiedatum: