Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pleidooi voor behoud historische winkelinterieurs

In de rubriek 'Sprekend verleden' duikt Univers Online in de rijke Erfgoedcollecties van Tilburg University, waar conservator Emy Thorissen een pleidooi houdt voor het behoud van historische winkelinterieurs.


Foto ter illustratie. © Marcin Wos | Dreamstime.com


"Winkelinterieurs zijn door de jaren heen sterk veranderd, waarbij veel oude elementen zoals etalages en toonbanken verloren zijn gegaan. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Historische winkelinterieurs worden echter steeds zeldzamer door veranderingen in eigendom, opkomst van grote ketens en online winkelen.

Onbeschermde interieurs zijn extra kwetsbaar, maar er zijn mogelijkheden tot behoud, zoals het aanpassen van de functie van de winkel of het onderbrengen van het interieur in een museum. Het verhaal pleit dan ook voor het behoud van authentieke winkelinterieurs. Beeldmateriaal over dit onderwerp is schaars, maar biedt inzicht in de evolutie van winkels, van bedienen achter de toonbank tot zelfbedieningszaken. Familiemateriaal uit de archieven werpt licht op vroege winkelpraktijken en inrichtingen", schrijft Emy Thorissen namens Univers Online.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: