Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Barometer woonbranche schiet naar hoogste stand in afgelopen twee jaar

In maart is de stand van de woonbranche economische barometer voor de tweede maand op rij gestegen en is uitgekomen op de hoogste stand van de afgelopen twee jaar. De barometerstand verbeterde in de maand maart met ruim drie en een halve punt ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind maart uit op een stand van -2,9. In de afgelopen maand verbeterden, met uitzondering van het producentenvertrouwen, alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd.De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren.

Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand februari 2024 uitgekomen op -1,3. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in februari een krimp van de omzetwaarde van 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetgroei werd volledig veroorzaakt door een hoger verkoopvolume. Het verkoopvolume steeg met 2,5 procent. Het prijsniveau daalde wederom.

Consumentenvertrouwen
Het vertrouwen van consumenten is in maart voor de zevende maand op rij verbeterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen steeg van -27 in februari naar -22 in maart. De koopbereidheid kwam in maart uit op -14, tegen -17 in februari. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden verbeterden. Verder vonden consumenten de tijd voor het doen van grote aankopen minder ongunstig dan in februari.

Producentenvertrouwen
De producenten in de industrie waren in maart iets negatiever dan in februari. Het vertrouwen ging van -4,2 in februari naar -4,8 in maart, aldus het CBS. Producenten waren in maart minder positief over de verwachte productie in de komende drie maanden. Daarnaast waren ze negatiever over de voorraden gereed product. Over de orderpositie waren fabrikanten echter iets minder negatief.

Woningmarkt
In februari 2024 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 13.810 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 16,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wel zijn er ten opzichte van de maand januari in februari 4,4 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van 10,1 in februari gestegen naar 16,5 in maart 2024.

Toelichting op de woonbranche economische barometer
De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Bron: Woonbranche Economische Barometer

Meer informatie:
Van Es Marketing Services – marktdata.nl
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl

Publicatiedatum: