Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ACM ziet bedrijven nog steeds en vaak nepkortingen gebruiken

Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn nepkortingen nog steeds een veelvoorkomend probleem, ondanks dat ze als kortingen worden gepresenteerd. Het aanpakken van deze misleidende praktijken is daarom een belangrijk focuspunt. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het opstellen van strengere regelgeving voor digitale platformen, hoewel de bevoegdheden van de waakhond momenteel beperkt zijn vanwege een nog niet goedgekeurde wet.

Dit werd verklaard door voorzitter Martijn Snoep van de ACM tijdens de presentatie van het verslag over 2023. Vorig jaar werden er al scherpere regels ingevoerd om nepkortingen tegen te gaan.Nieuwe vorm van toezicht
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt zich op voor een nieuwe vorm van toezicht. Dat komt door een reeks nieuwe Europese wetten voor online platforms en aanbieders van online diensten. Zo begon de ACM in 2023 met voorbereidingen op toezicht op de Digital Services Act. Daarin staat dat bedrijven ook een eigen verantwoordelijkheid hebben voor het goed laten werken van markten. De ACM ziet erop toe dat online platforms hun interne processen zo hebben ingericht dat zij hun verantwoordelijkheid ook kunnen nemen. Dit type toezicht – procestoezicht – maakt een groeiend deel uit van het takenpakket van de ACM. Dat staat in het jaarverslag over 2023.

Snoep: "De wereld om ons heen verandert snel en dat vraagt iets van alle marktspelers en ook van ons als toezichthouder. Nieuwe wetgeving vraagt om nieuwe handhavingsstrategieën en nieuwe manieren van werken. Het procestoezicht vraagt om een andere aanpak dan traditioneel toezicht gericht op marktgedrag van bedrijven. Denk aan reguliere gesprekken met onder toezicht staande bedrijven over de inrichting van hun werkprocessen en inzicht in complianceprogramma's. Hiermee kunnen we bijdragen aan een veilige online omgeving."

Bron: ACM

Publicatiedatum: