Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tot wel 13,1% erbij voor werknemers verffabriek

De leden van de FNV en het CNV bij Royal Talens in Apeldoorn zijn donderdagmiddag (28 maart) akkoord gegaan met een nieuwe cao. Daarin stijgen de salarissen tot wel 13,1%.

Margreet Pasman, bestuurder FNV Procesindustrie: "De werknemers bij Talens mogen echt trots zijn op zichzelf, want dit hebben zij met elkaar afgedwongen. Dit was voor nieuw voor hen, maar door te staken, krijgen zij nu wel waar zij recht op hebben: een goede cao waarmee ze er weer op vooruit gaan in plaats van achteruit, zoals in de afgelopen jaren."48-uursstaking
Werknemers van de verffabriek en het distributiecentrum van Royal Talens legden in de afgelopen weken drie hele dagen het werk neer. Dat was nog niet eerder gebeurd in het bestaan van het bedrijf. Na de 48-uursstaking van vorige week woensdag en donderdag gingen de vakbonden en de directie weer met elkaar om tafel. Royal Talens B.V. produceert verf en verfspullen kunst- en hobbyschilders. Bij het bedrijf in Apeldoorn werken ruim tweehonderd mensen.

Saamhorigheid stakers was enorm
Kaj GrĂ¼ndemann, bestuurder CNV Vakmensen: "De saamhorigheid en eensgezindheid onder de stakers was enorm. Dat was hartverwarmend om te ervaren. Samen hebben zij voor dit resultaat gezorgd, ze hebben laten zien dat actievoeren loont. Voor het eerst in 125 jaar staken, dat is niet niks."

Werknemers gaan er flink op vooruit
De cao heeft een looptijd van vijftien maanden (vanaf 1 december 2023). De salarissen stijgen meteen al met € 275 bruto per maand en gaan in oktober nog eens omhoog met 3%. Daarmee gaan de werknemers er flink op vooruit, vooral in de lagere loonschalen (tot wel 13,1% in de laagste loonschaal).

Zwaar werk, eerder stoppen
Voor werknemers die zwaar werk doen en minimaal tien jaar in dienst zijn, komt er de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken (RVU of Regeling Vervroegd Uittreden). Deze afspraak geldt voor maximaal vijf personen per jaar. De FNV probeert dit soort zwaarwerkregelingen overal af te spreken.

Meer invloed op pensioenen
De pensioenen wil Talens niet regelen aan de cao-tafel. Daar staat tegenover dat de vakbonden wel meer invloed krijgen op de oudedagvoorziening. Zij praten hier onder andere over mee in een adviescommissie voor de (toekomst van) de pensioenen.

Bron: FNV

Publicatiedatum: