Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minder huurtransacties tegen hogere prijzen

Het aantal huurtransacties in het kale huursegment is in 2023 hard gedaald. Het totaal aantal verhuurde woningen lag in 2023 13% lager dan in 2022. De daling nam gedurende het jaar 2023 in omvang toe . In het 4e kwartaal van 2023 werden ruim 30% minder woningen verhuurd in vergelijking met het 4e kwartaal van 2022. De daling deed zich voor bij zowel woonhuizen als appartementen. In de bestaande bouw werden in het vierde kwartaal 25% minder woningen verhuurd, in de nieuwbouw was de daling met meer dan 50% nog veel groter in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022.

De daling van het aantal verhuurde woningen zette door in het gestoffeerde en gemeubileerde segment. Ook hier werden veel minder woningen verhuurd. Deze daling is al 2,5 jaar aan de gang. In het gestoffeerde deel van de markt werden over heel 2023 11% minder woningen verhuurd. In het 4e kwartaal van 2023 loopt dat percentage op naar bijna 20% minder verhuringen in vergelijking met het 4e kwartaal van 2022. In het gemeubileerde segment bedraagt de daling over het hele jaar 19% en in het laatste kwartaal van 2023 zelfs meer dan 25%.


Flinke villa uit Lieshout te huur aangeboden op Funda.

Prijsontwikkeling
De daling van de verhuuraantallen is zeker geen resultaat van een afnemende vraag naar huurwoningen. Deze vraag blijft onverminderd hoog. Dat is ook terug te zien in de gemiddelde prijzen van verhuurde woningen die in 2023 flink zijn gestegen, mogelijk als gevolg van hogere investeringskosten, regelgeving en regulering, economische onzekerheden en het huidige investeringsklimaat.

  • De gemiddelde verhuurprijs per vierkante meter van verhuurde woonhuizen ligt eind 2023 10% hoger dan een jaar eerder. De vierkante meterprijs komt uit op €12,31
  • Voor verhuurde appartementen komt de prijsontwikkeling uit op +4%, naar een vierkante meterprijs van €16,64
  • De stijgende prijzen komen ook tot uiting in het aandeel verhuurde woningen naar prijsklasse. Eind 2022 werd 1 op de 4 woningen verhuurd in de prijsklasse tot 1.000 euro per maand, een jaar later is dat nog slechts 1 op de 5
  • Regionaal zijn de verschillen als altijd groot. De grootste prijsstijgingen deden zich voor in de gemeenten Arnhem en Haarlem met ruim 12% op jaarbasis. Ook in Den Bosch en Utrecht stegen de gemiddelde verhuurprijzen flink met bijna 8% Van de grote gemeenten in Nederland laten alleen Almere en Amstelveen een prijsdaling zien, hoewel deze beperkt blijft tot minder dan 1%.

Politiek ingrijpen vergroot druk op huurwoningmarkt
Uit de cijfers blijkt dat het aantal huurtransacties in 2023 over de hele linie flink is afgenomen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling aangezien de vraag naar huurwoningen onverminderd hoog blijft. De behoefte aan het bijbouwen van huurwoningen en aan doorstroming is groot. Daarvoor zijn investeringen van institutionele en particuliere beleggers en ook woningcorporaties keihard nodig. Als reactie zet de politiek echter in op huurprijsverlagingen en meer bescherming van -zittende- huurders.

Het rendement op beleggingen in huurwoningen van institutionele- en particuliere beleggers komt hierdoor onder druk te staan. Met als gevolg dat beleggers mogelijk overgaan tot woningverkopen wat uiteindelijk leidt tot minder aanbod van huurwoningen. Het probleem wordt hierdoor alleen maar groter. De NVM en VGM NL pleiten voor een evenwichtig en langjarig beleid dat excessieve huurprijzen voorkomt, verduurzaming stimuleert en tegelijk ook rekening houdt met een positief rendement voor investeerders. Daarmee blijft het aantrekkelijk voor particuliere en institutionele beleggers om te investeren in huurwoningen om in het zo noodzakelijke aanbod te blijven voorzien.

Meer informatie:
VGM NL
www.vgm.nl

Publicatiedatum: