Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Piek in aanbod nieuwbouwwoningen, ondanks woningtekort

Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen piekt. In tegenstelling tot het steeds krapper wordende aanbod van bestaande bouw, neemt het aanbod van nieuwbouwwoningen juist steeds verder toe. Het aantal nieuwbouwverkopen blijft namelijk achter bij het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet. Hogere overbruggingskosten en het verslechterde sentiment zijn de belangrijkste oorzaken. Naar verwachting van ING Research zal de verkoop van nieuwbouw dit jaar aantrekken. Zo zal het aanbod van nieuwbouwwoningen weer geleidelijk afnemen.


Nieuwbouwproject LOOV in Overgooi.

Steeds meer nieuwbouwwoningen te koop
Het aanbod van nieuwbouwwoningen is in de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Eind 2023 stonden er bijna 20,000 nieuwbouwwoningen te koop bij NVM makelaars. Dat is bijna twee keer zoveel als twee jaar terug. Toen stonden er ongeveer 10,000 nieuwbouwwoningen te koop. Het hoge aantal te koop staande nieuwbouwwoningen zorgt voor een nieuw meerjarig hoogtepunt. In de afgelopen vijf jaar stonden er niet eerder zo veel nieuwbouwwoningen te koop.

Lager volume nieuwbouwverkopen vergoot aanbod
Dat het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop staat flink is toegenomen, komt omdat het aantal verkopen achterblijft bij het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet. In het eerste kwartaal van 2023 bereikte het aantal nieuwbouwverkopen zelfs het laagste niveau van de aflopen tien jaar.

Opgelopen overbruggingskosten en verslechterd sentiment drukten nieuwbouwverkopen. De belangrijkste oorzaken van het lage aantal nieuwbouwverkopen in de afgelopen jaren waren:

  • De hogere overbruggingskosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning
  • Verslechterd sentiment door dalende huizenprijzen

Hogere overbruggingskosten
De hogere overbruggingskosten worden voornamelijk veroorzaakt door de hogere rente. Doordat de aangeboden hypotheekrentetarieven nu substantieel hoger liggen dan voor 2022, zijn de extra kosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning flink toegenomen.

Bij het aankopen van nieuwbouw krijgen kopers doorgaans te maken met 'dubbele' maandlasten, omdat ze naast de huur of maandlasten van de hypotheek op de oude woning en eventuele financiering van overwaarde, ook de hypotheek van de nieuwe woning moeten afbetalen. Nu de rentetarieven meer dan verdubbeld zijn vergeleken met een paar jaar geleden, zijn ook de totale rentekosten bij aankoop van een nieuwbouwwoning flink toegenomen. Deze tijdelijke extra kosten die kopers moeten maken gedurende de looptijd van de nieuwbouwwoning zijn opgelopen tot enkele tienduizenden euro's bij een nieuwbouwwoning met een mediane vraagprijs van rond de vijf ton.

Bron: ING

Publicatiedatum: