Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ambiente deelt interieurtrends voor 2024

Puur natuur, digitale innovatie, traditioneel vakmanschap, fascinerende nieuwe materialen: Ambiente 2024 toonde aan welke stijlen het interieur in 2024 zullen bepalen en hoe deze vorm zullen krijgen in meubels, woonaccessoires en decoraties. De drie Ambiente Trends 24+ geïdentificeerd door stijlbureau bora.herke.palmisano, die weerspiegeld werden in het aanbod op de beursstands, boden een compact overzicht - zowel qua kleurwerelden als op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. Het Ethical Style programma zette duurzame accenten voor de productselectie.


Recozy raakt de kern van de circulaire designbenadering. Het Duitse bedrijf produceert bijvoorbeeld lokaal vazen met 3D-printen. Foto: Messe Frankfurt/Jens Liebchen

Gezellige woonomgevingen, natuurlijke kleuren en eenvoudige materialen: het verlangen naar rust, helderheid en een duurzame levensstijl ontvouwt zich in een verscheidenheid aan ontwerpbenaderingen die worden weerspiegeld in de Ambiente trend "QUALITY OF SILENCE_puur + vertrouwd". Vooraanstaande fabrikanten en spannende boetiekmerken tonen hun hoge waardering voor bestaande grondstoffen, lokale krachten en een leefbare toekomst over alle producten. De ontwerprealisatie is veelzijdig en individueel: het Deense merk Hübsch brengt bijvoorbeeld een vleugje nostalgie met zijn Forma-serie. Geïnspireerd door het strikte formalisme van de jaren 70 en 80 voegt het eiken meubilair een edgy touch toe aan elke kamer. Met zijn speciale combinatie van elegantie en functioneel minimalisme verbindt de A-Collectie van Zone Denemarken binnen- en buitenruimtes. De poedergecoate, duurzame krukken, banken en bijzettafels vervullen een breed scala aan functies en kunnen op vele verschillende manieren worden gecombineerd. Zowel binnen als buiten creëren echte vlammen een gezellige sfeer. Het merk Tenderflame maakt ze veilig en milieuvriendelijk met een nieuwe bio-brandstof die niet alleen niet-toxisch is, maar ook vlamvertragend.

Visionaire blikvangers
Puur natuur is echter slechts één kant van de woontrends voor 2024. De Ambiente trend "AURA OF PROGRESS_visionair + elementair" toont aan hoe intens interieurontwerp kan zijn. Producten zoals de sculpturale glazen vaas "Amara" van Philippi zijn pars pro toto voor deze stijl tussen elementaire kracht en futurisme. De kunstzinnig ingesloten bubbels wekken de indruk dat ruimte en tijd in een onderwaterwereld zijn bevroren. De sterke kleurenwereld van deze trend wordt onder meer vertegenwoordigd door de "Dorotea Living" collectie van het merk Gense. In zijn stralende kleuren pikt het het unieke spectrum van het noorderlicht op. Het assortiment bestaat uit 91 procent gerecycled roestvrij staal, een materiaal dat in principe oneindig keer hergebruikt kan worden. Met zijn circulaire designbenadering raakt het label Recozy de kern van hoe visie, technologie en verantwoordelijkheid werken. Het Duitse bedrijf produceert lokaal met 3D-printen, wat een speciale verscheidenheid aan vormen mogelijk maakt. Bijvoorbeeld, de asymmetrische silhouet van de "Bent" vaas verandert van vorm afhankelijk van de oriëntatie, waardoor het een veelzijdige highlight wordt.

Poëtisch en conceptueel
In de fusie van moderne esthetiek, vakmanschap en kleurverfijning, opent de "SPIRIT OF CRAFT_gedurfd + poëtisch" trend een scala aan conceptuele productideeën die reageren op veranderende leefomstandigheden. Het merk Noble Denmark presenteert bijvoorbeeld "Boomerang", een concept dat het mogelijk maakt om verschillende meubels te creëren uit slechts één mal. Afhankelijk van de behoeften kan een kruk, stoel, lounge stoel, bank of tafel worden samengesteld uit 13 of 19 identieke componenten. Cotodama uit Japan combineert technologie en poëzie: het bedrijf zet liedteksten om in schrift of grafieken en toont deze in real-time op het scherm - om mee te zingen of gewoon van te genieten. Producten zoals de "Koto" serie van Klatt Objects, waarvan de elementen kunnen worden gebruikt als vazen, kommen of cachepots, tonen aan hoe hedendaags traditioneel vakmanschap kan zijn in deze context. Het handgemaakte grafische lijnpatroon maakt elk object uniek. De "Elephant Feet" steengoedserie van Maomi fascineert daarentegen met zijn unieke glazuurtechniek, die teruggaat tot het oude China. Met zijn opvallende tinten groen harmonieert het perfect met het kleurenschema van Ambiente Trends 24+.

Ethische stijl in hoge vraag
Over alle interieurstijlen heen neemt de megatrend van duurzaamheid steeds meer een centrale plaats in. Met het gecureerde Ethical Style programma vestigt Ambiente daarom bewust de aandacht op exposanten met duurzame producten en benaderingen. MADE51 doet bijvoorbeeld veel goeds. Het initiatief van het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) werkt samen met partners uit de zakenwereld om perspectieven te openen voor vluchtelingenambachtslieden wereldwijd. In de workshops worden eigentijdse handgemaakte collecties gecreëerd, inclusief onderscheidende woonaccessoires. Het label Madame Stoltz biedt ook prachtige producten met een sociale missie. Bijzondere blikvangers zijn onder meer dekens gemaakt van afgedankte sari's of spiegelboxen en planken gemaakt van gebruikte baksteenmallen. Het Finse bedrijf Mifuko, dat samenwerkt met vrouwelijke ambachtslieden in landelijke gebieden van Kenia, Ghana en Tanzania, overbrugt de kloof tussen hedendaags ontwerp en gerichte hulp. Het project, dat nu al 15 jaar actief is, machtigt lokale vrouwen, bevordert eerlijke handel en eert traditioneel vakmanschap. Het fair trade-gecertificeerde label Original Home volgt een strikt duurzame lijn. Zijn handgemaakte woningtextiel, bijvoorbeeld, is gemaakt van gerecyclede vezels of katoenresten, terwijl kleine meubelstukken zijn gemaakt van houtafval van oude huizen of boten. Wie op zoek is naar hedendaagse, duurzame oplossingen voor kleinere woningen, vindt wat hij zoekt bij het merk Handed By, dat een reeks tafels en stoelen presenteert die ook voor opslag kunnen worden gebruikt.

Meer informatie:
Ambiente
www.ambiente.messefrankfurt.com

Publicatiedatum: