Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interview met Dag Klockby, voorzitter Raad van Bestuur van Gärsnäs:

"Design is bijna een wereldwijde taal geworden en grenzen zijn minder duidelijk geworden"

Gärsnäs, een familiebedrijf en meubelfabriek gelegen in het pittoreske dorp Gärsnäs in Österlen, Zweden, vervaardigt sinds 1893 meubels. Gedurende haar rijke geschiedenis heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een moderne meubelfabrikant. In een recent interview met Dag Klockby, voormalig CEO en voorzitter van de raad van bestuur bij Gärsnäs, doken we in de fascinerende geschiedenis van het bedrijf, de ontwerpen van zijn schoonvader Åke Axelsson en de recente deelname van het bedrijf aan de Stockholm Furniture Fair.


Links: Dag Klockby, voormalig CEO en voorzitter van de raad van bestuur bij Gärsnäs. Rechts: De Vyn Collectie, foto door Jonas Bjerre-Poulsen.

Een nalatenschap van vakmanschap
'We hebben een lange geschiedenis, dit jaar vieren we 131 jaar,' zegt Dag. Wat begon als een familiebedrijf met handgemaakte meubelstukken, evolueerde geleidelijk naar een moderne meubelfabrikant, waarbij moderne technologie werd gecombineerd met traditioneel vakmanschap. In de jaren 60 begon Dag's schoonvader, de gerenommeerde interieurarchitect en meubelmaker Åke Axelsson, samen te werken met Gärsnäs en hij creëerde vele meubelstukken voor hen door de jaren heen. Met Åke, Dag en zijn vrouw Anna (zie foto hieronder) startten ze hun eigen bedrijf in de jaren 80 en later kregen ze de kans om krachten te bundelen met Gärsnäs. 'Nu hadden we alle ontwerpen van Åke onder één dak. Sinds 2003 zijn we de enige eigenaren van Gärsnäs,' legt Dag uit.

'Vandaag de dag hebben we een aantal samenwerkingen met interessante nieuwe ontwerpers, maar de ontwerpen van Åke Axelsson zijn nog steeds het grootste deel van de Gärsnäs collectie. Hij is nu 92 jaar oud, maar nog steeds heel actief,' zegt Dag. Åke had zelfs een tentoonstelling tijdens de Stockholm Design Week afgelopen februari in de Gallery Sebastian Schildt waar hij negen decennia van vakmanschap en interieurs toonde. 'Hij experimenteert veel en is nog steeds erg nieuwsgierig,' zegt Dag. 'In de jaren 70 ging hij terug naar de vroegste meubelstukken die je kon vinden in Egypte en Griekenland, teruggaand duizenden jaren. Hij bestudeerde de elementen van de vroegste stoelen en reconstrueerde ze en gebruikt deze kennis nog steeds in constructies vandaag de dag. Hij heeft een groot huis buiten Stockholm waar hij machines heeft, zodat hij echt kan creëren en experimenteren. Het is fascinerend om zijn studio te bezoeken. Je kunt verschillende stoelen zien hangen aan de muren. Het is als een schatkamer.'

Het laatste grote project dat Åke deed met Dag was voor het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Manhattan vorig jaar. Ze werden gevraagd om de stoelen in de ECOSOC-kamer, de kamer voor de economische en sociale raad bij de VN, te vervangen. De oude stoelen kwamen uit 1950 en moesten worden vervangen. Åke ontwierp een nieuwe versie van die nieuwe stoel, genaamd Zen New York. 'Ik bezocht de opening afgelopen september. Åke was er niet, maar er was een video van een interview met hem in de kamer en sommige mensen kregen zelfs tranen in hun ogen. Hij is zo'n iconische persoonlijkheid,' zegt Dag trots.


De Zen New York stoel, ontworpen voor de Verenigde Naties ECOSOC kamer.

Stockholm Furniture Fair
De Zen New York stoel ontworpen voor de VN was ook te zien op de Stockholm Furniture Fair vorige maand. Op de beurs onthulde Gärsnäs verschillende innovatieve samenwerkingen en productlanceringen. Waaronder hun samenwerking met de Zweedse chef Daniel Berlin. 'Hij heeft een prachtig restaurant dicht bij de zee, slechts tien minuten van onze fabriek. Hij plukt altijd voedsel uit het landschap om hem heen en wilde hetzelfde doen met het meubilair. We ontwikkelden een geheel nieuw concept voor het restaurant.' Vier nieuwe producten werden gemaakt voor het restaurant, ontworpen door Anton Björsing: de Vyn fauteuil, Vyn easychair en de Simris sofa en easychair.

Scandinavisch design
Gärsnäs wordt sterk beïnvloed door de traditie van Scandinavisch design, in het bijzonder Zweedse designtradities. 'Het is heel belangrijk om functionaliteit en eenvoud te benadrukken. Maar dit is moeilijk. Eenvoud kan heel voor de hand liggend zijn, dus het moet perfect zijn in elk detail. Maar eerlijke materialen en duurzaamheid zijn ook altijd erg belangrijk voor ons geweest,' legt Dag uit. 'We zijn altijd gericht geweest op het produceren van meubels met een hoge kwaliteit. Dit zit in het DNA van Gärsnäs. We willen meubels maken met een lange levensduur en proberen meubels te maken met materialen die gemakkelijk te scheiden zijn voor latere renovatie.'


De Vyn Collectie, fotos door Jonas Bjerre-Poulsen.

Aan de andere kant wordt het merk ook internationaal beïnvloed. 'Design is bijna een wereldwijde taal geworden en grenzen zijn minder duidelijk geworden,' legt Dag uit. De belangrijkste markt van het bedrijf is Scandinavië, maar doet ook zaken in andere Europese landen, in de VS en zelfs Japan.

In gesprek over de uitdagingen waar Gärsnäs vandaag de dag voor staat in de meubelmarkt, erkent Dag de impact van wereldwijde gebeurtenissen zoals de pandemie en economische onzekerheden. 'De laatste jaren zijn een achtbaan geweest. We hebben de pandemie, oorlog en negatieve economische invloeden gehad. We hebben de moeilijke markt gevoeld, maar we hebben nog steeds fantastische en interessante projecten gedaan en toenemende interesse voor ons merk.' Geworteld in Scandinavisch vakmanschap en gedreven door een toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid, zet Gärsnäs hun reis naar de toekomst voort.

Meer informatie:
Gärsnäs
Malmövägen 16 – 18
272 61 Gärsnäs, Zweden
+46 414 530 00
info@garsnas.se
www.garsnas.se

Publicatiedatum: