Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energietoeslag verantwoordelijk voor 25% van de 'consumptieboom’ eind vorig jaar

Na drie kwartalen van consumptiekrimp was de toename van de particuliere consumptie in het vierde kwartaal van 2023 historisch groot. In 2023 werd de energietoeslag voor minima sterk geconcentreerd uitgekeerd in het vierde kwartaal van 2023. De energietoeslag van 1300 euro die minima in 2022 en 2023 ontvingen werd voor een aanzienlijk deel omgezet in consumptie. De sterke groei van de particuliere consumptie in het vierde kwartaal van 2023 werd voor grofweg 25% gedreven door deze geconcentreerde uitkering van de energietoeslag. Dat meldt ABN Amro.



De energietoeslag is in 2022 en 2023 uitgekeerd aan minder daadkrachtige huishoudens. De doelgroep van de energietoeslag zijn huishoudens met een inkomen tot en met 120% van het sociaal minimum. De gemeentes zijn vrij om de grens te vergroten en beoordelen of iemand in aanmerking komt. In Nederland voldoen ongeveer 1 miljoen huishoudens aan de criteria. De maatregel is ingesteld om huishoudens met een laag inkomen tegemoet te komen in de gestegen (energie)kosten. Het beoogt daarmee het verlies aan koopkracht van deze kwetsbare groep te verzachten.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: