Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Next125 werkt samen met architect Francis Kéré

De Burkinees-Duitse architect Diébédo Francis Kéré is de nieuwe Creative Maker van het premiummerk next125. 'Voor ons zijn Creative Makers mensen zoals Kéré, wiens werk nauw verbonden is met keukens, interieurdesign en architectuur, en dus ook met next125,' zegt Markus Schüller, directeur van Schüller Möbelwerk KG.

In de samenwerking met Creative Makers ontstaan nieuwe thema's, inspirerende verhalen en nieuwe perspectieven. Dankzij deze creatieve impulsen van buitenaf vindt next125 zichzelf voortdurend opnieuw uit, terwijl het merk toch trouw blijft aan zichzelf. Daarom staat het Zuid-Duitse premiummerk ook bekend om zijn opzienbarende, creatieve campagnemotieven. Samen met Francis Kéré ontstond niet alleen een nieuw, inspirerend motief, maar ook een spectaculaire installatie die van 15 tot 21 april 2024 in de Superstudios te zien is op de Milan Design Week.


Toen Francis Kéré, ontwerper Thomas Pfister (links) en directeur Markus Schüller (rechts) elkaar in Berlijn ontmoetten, kozen ze de materialen uit voor de geplande keuken. Foto's: next12.

De opmaat: gedeelde passies
De keukenbouwer uit Herrieden en de architect en Pritzker Prize-winnaar uit Berlijn hebben een gemeenschappelijke passie voor design en architectuur, voor de kwaliteit van details, voor hout als materiaal, maar ook een fascinatie voor koken. "We zijn gefascineerd door het levensverhaal en de persoonlijkheid van Kéré, en natuurlijk door zijn indrukwekkende gebouwen, waarin hout een belangrijke rol speelt", aldus Markus Schüller. Ook Kéré voelt meteen een bijzondere band als hij het verzoek van next125 ontvangt. De timmerman en architect gebruikt graag hout in zijn projecten, maar is ook een enorme liefhebber van design. 'De precisie van de next125-keukens, hun rationele productie en de perfect vormgegeven producten hebben een blijvende indruk op mij gemaakt,' zegt Kéré terugblikkend.

Tijdens het bezoek van Markus Schüller en ontwerper Thomas Pfister aan het architectenbureau van Kéré in Berlijn komt het leidmotief voor het project naar voren: vuur. Als open haard, een archaïsch kampvuur in de open lucht of in de moderne keuken geïntegreerd als kookplaat, verbindt het alle mensen ter wereld. Dit is de perfecte plek om samen met familie en vrienden te koken en te eten. Op deze plek zoeken mensen elkaar op. De fascinatie voor vuur, de liefde voor hout, design en architectuur resulteerde in een fascinerend project en de titel van de samenwerking was geboren: The Fireplace.


"Met The Fireplace wil ik mensen emotioneel raken, archaïsme en de perfecte vormgeving samenbrengen", zegt de architect. Hier bij een projectschets.

'The Fireplace: een plek waar mensen elkaar opzoeken'
Voor de campagnekeuken van next125 ontwerpt Kéré een Pantheon-achtig paviljoen met een doorsnede van acht meter en een hoogte van zes meter. Bij het materiaal dat hiervoor is gebruikt, is de schors verwijderd, maar verder is het natuurlijk sparrenhout van frankische bosbouwbedrijf. Met dit hout vormt Kéré een rond gebouw met twee boogvormige openingen. Aan de binnenkant wordt het daadwerkelijke effect van de stijlelementen van Kéré duidelijk: Het licht schijnt door de ogenschijnlijk willekeurig gearrangeerde bundels hout van de koepel, waardoor er in de ruimte een mystieke sfeer ontstaat. En in het midden, benadrukt door doelgerichte lichtstralen, bevindt zich het keukenblok met het centrale kookgedeelte: The Fireplace. Ook de bezoekers van de instalatie mogen deelnemen aan de ervaring. Daarom heeft Kéré zitbanken langs de binnenmuren van het paviljoen geplaatst, zodat mensen kunnen blijven zitten. Op deze manier creëert hij een buitengewone plek voor een heel bijzondere keuken.

De première van het nieuwe campagnemotief van next125, samengesteld door Francis Kéré, vindt op 11 april 2024 plaats door middel van een persbericht. 'The Fireplace' is van 15 tot 21 april 2024 te zien tijdens de Milan Design Week in de Daylight Hall van de Superstudios, Via Tortona 27, Milaan.


Markus Schüller, directeur van Schüller Möbelwerk KG: "Ik ben opgegroeid met hout, en hout raakt me nog steeds. Francis Kéré heeft echt iets unieks gemaakt."

Achtergrond — Diébédo Francis Kéré
De architect Diébédo Francis Kéré werd geboren in Gando in Burkina Faso. Hier volgde hij een timmermansopleiding en hij kwam in 1985 op 20-jarige leeftijd met een beurs van het Carl Duisberg Gesellschaft naar Duitsland. In eerste instantie wilde hij het metselaarsvak leren, maar in plaats daarvan voltooide hij zijn timmermansopleiding, volgde een avondschool en ging uiteindelijk architectuur studeren aan de Technische Universiteit van Berlijn. Toen hij nog studeerde, ontving hij de prestigieuze Aga Khan Award voor het ontwerp van een basisschool in zijn geboortedorp Gando. In 2004 richtte hij Kéré Architecture op. In 2017 bouwde Kéré het prestigieuze zomerpaviljoen van de Serpentine Gallery in Londen. In 2022 ontving Kéré de Pritzker Prize: de meest prestigieuze prijs voor architecten.

Francis Kéré combineert traditie, gemeenschapszin, innovatie en duurzaamheid – waarden en aspecten die ook kenmerkend zijn voor Schüller en die deze samenwerking daarom zo vanzelfsprekend en natuurlijk maken.

Meer informatie:
Schüller Möbelwerk KG
www.schueller.de

Publicatiedatum: