Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Werknemer in geldzorgen, maar werkgever weet van niets

Werkgevers zijn nauwelijks op de hoogte van de financiële problemen waarmee veel van hun werknemers kampen. Van de mensen in loondienst is maar liefst 4 procent niet in staat om zijn rekeningen te voldoen, terwijl de werkgever hier in minder dan 1 procent van de gevallen bekend mee is. Deze werknemers melden zich vaker ziek en kunnen zich niet goed concentreren als gevolg van hun financiële situatie. De geïnformeerde werkgever kan maatwerk bieden met financiële steun en advies.

Slechts 20 procent van werknemers met financiële problemen geeft aan dat hun leidinggevende hiervan op de hoogte is, blijkt uit een enquête van ABN Amro. Een kwart van personeel dat moeilijk rondkomt voelt zich niet veilig genoeg om hun situatie met de werkgever te bespreken. Daarnaast heeft 70 procent geen behoefte om hun financiële situatie op hun werk te bespreken. Een gemiste kans, omdat een werkgever veel mogelijkheden heeft om financieel kwetsbaar personeel te helpen.



Zo kunnen sommige werkgevers meer uren of een hoger salaris bieden als het inkomen ontoereikend is. Een werkgever kan ook een financieel vangnet opzetten voor personeel dat in de problemen komt. Daarnaast kan een werkgever hulpverleners inschakelen die personeel helpen om grip te krijgen op hun uitgaven en bijvoorbeeld met het aanvragen van toeslagen. Een open cultuur en vertrouwen op de werkvloer zijn nodig om het taboe op financiële gezondheid te doorbreken. Voor mensen die zich alsnog niet veilig genoeg voelen, kan de werkgever externe hulploketten aanbieden.

Investeren in financieel gezond personeel betaalt zich terug in productiviteit. Financiële problemen leiden namelijk tot stress en ziekteverzuim. Van de werknemers die moeilijk rondkomen geeft 25 procent aan dat ze zich slecht kunnen concentreren als gevolg van hun financiële situatie. Van degenen die wel net kunnen rondkomen geeft maar 6 procent dit aan en van mensen die makkelijk rondkomen maar 1 procent. Ook geeft 11 procent van de werknemers met financiële problemen aan dat ze langdurig ziek zijn geweest vanwege hun financiële situatie.

Om een beeld te krijgen van de financiële gezondheid onder mensen in loondienst en de rol van de werkgever heeft ABN Amro een onderzoek laten uitvoeren door Ipsos I&O. Ruim 10.000 mensen in loondienst is gevraagd of zij in de afgelopen twaalf maanden aan verplichtingen en behoeften konden voldoen. De vervolgvragen gingen over inkomen, uitgaven, spaargedrag en schulden. Daarnaast zijn vragen gesteld over de gevolgen van de financiële situatie op de werkvloer en de rol van de werkgever. De uitkomsten zijn ingedeeld in drie groepen: een groep die moeilijk rondkomt, een groep die net rondkomt en een groep die makkelijk rondkomt. De respons van 2.127 is gewogen op leeftijd, geslacht en opleiding. Daarmee zijn de resultaten binnen de vergelijkingsgroepen representatief op deze kenmerken.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: