Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert-Jan Smits over financiële perikelen retailbedrijf:

"Het is een keer klaar met Blokker"

"Het is een keer klaar", begint Geert-Jan Smits stellig. De voormalige eigenaar van onlinedesignmeubelwinkel Flinders laat zijn licht schijnen op de geldproblemen die Blokker heeft.

"Al weken blijkt Blokker geen toegang te hebben tot financiering. Hilco Capital heeft de geldkraan dichtgedraaid. Het retailbedrijf wilde in januari nog €4,2M uit de bestaande kredietfaciliteit halen, maar financier Hilco zei: gaan we niet doen. De rechtbank gaf de geldschieter gelijk. Kan nu alsjeblieft de stekker er uit?"Knopen door hakken
Geert-Jan weet hoe moeilijk het is om ingewikkelde knopen door te hakken. Zeker als die grote consequenties hebben. "Maar soms moet je verlies (durven) nemen. Dat is mijn eigen ervaring in ieder geval. Bij Flinders groeide de Duitsland-operatie het hardst. We hadden een heel team met native Duitsers aangenomen en de orders stroomden als zoete broodjes over de toonbank. Het was dat onze CFO Reinier Luitingh eens goed in de cijfers ging duiken. Wat bleek: op elke order maakten we verlies. Hogere verzendkosten, hogere retouren en ook nog eens (verplicht) gratis retourneren maakten een positieve business case onmogelijk. Dan moet je een hele moeilijke beslissing nemen en er voor kiezen de Duitsland-operatie te stoppen."

Dweilen met de kraan open
In januari van dit jaar heeft Blokker een btw-afdracht van €7,5M uitgesteld. Dat komt bovenop de belastingschuld van €28,7M. Daarnaast is het bedrijf gestopt met aflossen van coronaschulden. Het benodigde geld komt nu van zusje Intertoys. Die €3M overmaakte en €2,5M betaalde voor speelgoed afkomstig van Blokker.

"Iets met dweilen en de kraan open. Momenteel laat moederbedrijf Mirage een gezonde speelgoedketen de gaten van Blokker dichtlopen. En dat is zonde. Soms moet je erkennen dat het einde verhaal is. De meerwaarde van Blokker is in de Nederlandse winkelstraat en online helaas te beperkt. Coolblue en Action bieden meer service en een groter aanbod tegen een vergelijkbare of lagere prijs."

Zelf verwacht Blokker binnen vier weken een nieuwe kredietovereenkomst af te sluiten. "Het helpt dat het met de resultaten van Blokker goed gaat," aldus Ynse Stapert van Blokker. Geert-Jan Smits denkt er het zijne van: "Dat zal allemaal best, maar soms is het een keer klaar."Publicatiedatum: