Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vereniging Afvalbedrijven luidt de noodklok

De Vereniging Afvalbedrijven slaat alarm over de crisis waarin Nederlandse en Europese plastic sorteer- en recyclingbedrijven verkeren. De vraag naar gerecycled plastic door de kunststofverwerkende industrie is ontoereikend, waardoor de omzet stagneert, voorraden oplopen en productie wordt teruggeschroefd. Import van goedkoop Aziatisch en Amerikaans 'virgin plastic' wordt genoemd als hoofdoorzaak. De branche heeft een brandbrief gestuurd naar demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat met drie suggesties om de situatie te verbeteren. Dat meldt Duurzaam Ondernemen.



De Europese Unie heeft de regels voor de export van kunststofafval aangescherpt, wat betekent dat meer Europees kunststofafval in Europa moet worden verwerkt. Om de vraag naar Europees recyclaat te stimuleren, wordt voorgesteld een Europese plastic recyclaatverplichting in te voeren vanaf 2030. Ook wordt gepleit voor een gelijk speelveld in Europa en een CO2-kredietsysteem voor het gebruik van gerecycled plastic.

De Vereniging Afvalbedrijven benadrukt het belang van een structurele oplossing om het prijsverschil tussen virgin plastic en Europees recyclaat te compenseren, met aandacht voor circulariteit, milieu en behoud van banen. Ze dringt aan op ondersteuning van de marktprijs van recyclaat, consistentie tussen circulaire inkoopdoelstellingen van de overheid en plastic recyclingdoelstellingen, en invoering van een CO2-kredietsysteem om CO2-besparingen te belonen.

Bron: Duurzaam Ondernemen

Publicatiedatum: