Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rapporteren duurzaamheid makkelijker met AI

Het creërend vermogen van generatieve AI kan de transitie naar een duurzamere wereld op diverse manieren ondersteunen. Voorbeelden van toepassingen zijn het maken van duurzaamheidsrapportages voor organisaties en het in kaart brengen van bedrijfsrisico's op het gebied van klimaatverandering. Dat meldt ABN Amro.Een helpende hand bij het analyseren van data is geen overbodige luxe nu wet- en regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) grote organisaties verplicht te rapporteren over onder andere hun klimaatimpact, klimaatrisico's en manieren waarop zij deze risico's mitigeren. Investeerders, klanten en toezichthouders moeten op hun beurt chocola zien te maken van de bijbehorende hoeveelheid data.

De afgelopen jaren zijn er dan ook tal van startups opgestaan die bedrijven helpen de broeikasgasemissies in zowel de eigen operatie als hun toeleveringsketens te berekenen en de bijbehorende inzichten in overzichtelijke dashboards in beeld brengen. Ook het inzichtelijk maken van mogelijke gevolgen van ontwikkelingen als klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en extreme weersomstandigheden voor organisaties is een pad die menige startup en scale-up bewandelen.

Duiding in normale mensentaal
De toepassing van generatieve AI is een logische uitbreiding van de dienstverlening van deze bedrijven; 'large language models' (LLM's) kunnen grote hoeveelheden informatie analyseren en daarover in normale mensentaal duiding geven. Deze modellen liggen ook aan de basis van slimme chatbots als ChatGPT, die niet alleen geschiedkundige gebeurtenissen kunnen duiden, maar ook gedichten kunnen schrijven en recepten genereren. LLM's worden getraind op basis van enorme hoeveelheden tekst.

Startups die generatieve AI toepassen voor duurzaamheidsrapportages en risicoanalyses ontvingen van investeerders sinds 2018 zo'n 227 miljoen dollar. Een flink bedrag hiervan ging naar Persefoni. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt software waarmee bedrijven hun emissies kunnen meten en rapporteren, en lanceerde recentelijk PersefoniGPT; een intelligente assistent die complexe data in begrijpelijke taal duidt en proactief risico's en kansen in kaart brengt. De Duitse startup Briink biedt een softwareoplossing waarmee organisaties gemakkelijk gestructureerde en ongestructureerde ESG-data kunnen omzetten naar rapportages.

Veranderende weers- en klimaatomstandigheden
Andere bedrijven helpen organisaties de gevolgen van veranderende weers- en klimaatomstandigheden voor hun bedrijfsvoering in kaart te brengen. Zo heeft Tomorrow.io Gale gelanceerd, een slimme chat-assistent die op basis van eigen satellietdata weersvoorspellingen geeft en de vertaalslag maakt naar mogelijk negatieve effecten van dat weer. Sust Global is een platform voor klimaatrisicoanalyse, dat generatieve AI inzet om de informatie zo concreet te maken dat bedrijven er gemakkelijk de juiste acties bij kunnen bepalen – "actionable business intelligence", zoals de startup het zelf noemt.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: