Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ragolle Rugs houdt vast aan lokaal vakmanschap

"Marges staan onder druk, maar onze productie blijft in België"

Eind vorige eeuw werd er een compleet nieuwe weverij gebouwd in Waregem door Ragolle Rugs. Door de jaren heen is het imposante pand verder uitgebreid en 2016 werd de expansie met nieuwe kantoren en showrooms afgerond. Bij binnenkomst van het industriële gebouw wordt het decennia oude vakmanschap van de vloerkledenproducent gedemonstreerd aan de hand van een mini museum. Authentieke weefgetouwen zijn een mooi contrast met het moderne gebouw van 65.000 m2.

Bijna 75 jaar geleden werd Ragolle opgericht door Alfred en Maria Ragolle. Destijds was Vlaanderen het hart van textiel en tapijt. Al sinds de middeleeuwen beschikt België over een ongeëvenaarde kennis op dit gebied. Door de jaren heen nam deze industrie steeds verder af, maar Ragolle ging nergens heen. Tot de dag van vandaag worden alle producten 100% in België vervaardigd.


Frans Houthoofd en Yentl Van Der Plas in de showroom van Ragolle Rugs.

Vertrouwen door uptrend
"Onze productie blijft in België", zegt sales manager Frans Houthoofd stellig. Al 23 jaar is hij actief binnen Ragolle. "Voor ieder productiebedrijf in ons land is het een lastige tijd, zo ook voor ons. De loonkosten rijzen de pan uit, waardoor marges onder druk staan. Zeker als je op internationaal niveau opereert. Desalniettemin blijven we positief. We zien dat de markt zich aan het herpakken is. We hebben er vertrouwen in dat deze uptrend zich doorzet."

In 1985 startte de tweede generatie, Myriam Ragolle en haar man Herman Verhelst een tapijtafdeling in West-Vlaanderen met kwaliteiten in wol en viscose. Later volgde een uitbreiding van de collectie met vloerkleden in heatset polypropyleen en polyester. Inmiddels is ook de derde generatie actief binnen het bedrijf. Annemie Verhelst waakt er als hoofd van design en ontwikkelingen over dat het DNA van Ragolle in de toekomst steeds duidelijk herkenbaar blijft. Zij is de kleindochter van Alfred en Maria, dochter van Myriam Verhelst.

Onder de vleugels van Victoria
In juni 2022 werd Ragolle overgenomen door een Britse groep die zich gespecialiseerd heeft in vloerbekleding. Zo'n 40 ondernemingen zijn onderdeel van de vloerengroep. Van keramische tegels tot kunstgras. Ondanks de overname opereert Ragolle autonoom, met Katrien Vandenbroucke als CEO. Hierdoor blijft de charme van een familiebedrijf behouden.

"Victoria PLC zag dat wij een gezond bedrijf waren. Ze waren ervan overtuigd dat we als bedrijf nog verder kunnen groeien. Tegelijkertijd gingen onze eigenaren richting hun pensioen. Vandaar dat we nu verder zijn gegaan onder de vleugels van Victoria PLC", licht Yentl Van Der Plas toe. Sinds enkele weken heeft ze het marketingteam versterkt.



101 landen
Ondanks dat Ragolle een typisch Belgisch bedrijf is, kun je wel stellen dat het internationaal gericht is. Zo acteert de vloerkledenproducent in 101 landen wereldwijd. 97% van de verkopen gaan naar het buitenland. "Eerst waren de Verenigde Staten onze grootste afzetmarkt. Gedurende de coronaperiode hebben we geleerd dat we ook in de thuismarkten sterk moeten zijn. Nu is de focus voornamelijk verschoven naar Europa. Hier is nog veel groei te behalen", legt Frans uit.

Rek in Nederland
Ook Nederland is één van deze landen waar nog rek inzit. Ondanks dat het buurlanden zijn, ziet Frans grote verschillen tussen de afzetmarkten. "In België moet het allemaal niet te gek zijn. Uniekleuren, die doen het goed. In Nederland mag het wat meer in het oog springen. Maar ten opzichte van mediterrane landen is dat nog ingetogen."

Al in de ontwerpfase wordt er sinds korte tijd rekening gehouden met de Nederlandse markt. "We willen meer in de kijker komen bij de betere meubelgroepen. Daarom houden we tijdens de productontwikkeling de voorkeuren van de Nederlandse klanten in ons hoofd. Van alle landen verkopen we bijvoorbeeld overduidelijk de meeste ronde vormen in Nederland."



Modewoord 'duurzaamheid'
Een andere 'nieuwe' ontwikkeling binnen Ragolle is de focus op duurzaamheid. "Het is momenteel een modewoord maar bij ons speelt het echt een belangrijke rol", vult Yentl aan. "Eigenlijk is het niks nieuws voor ons, maar we hebben er nooit mee te koop gelopen. Toch vragen steeds meer ketens om het verhaal rond de duurzame producten. We hoeven niet zo veel aan te passen. Het is alleen een kwestie van het verhaal delen."

Ragolle wekt bijvoorbeeld zo'n 40% van haar eigen energiebehoefte op met zonnepanelen, die over heel het dak van het bedrijf geplaatst staan. De resterende 60% van de energie wordt van een energieleverancier gekocht, die de oorsprong van volledig hernieuwbare energie garandeert (wind en zonne-energie). Ook worden garens, textiel afval, papier, karton, plastiek, paletten, olie, inktpatronen en batterijen gerecycled.

Vloerkleden vergroenen
Bij Ragolle hebben ze altijd al anders willen zijn dan andere producten van vloerkleden. Unieke designs, bijzondere kleuren en hoge kwaliteit. Aan dit rijtje kan nu ook 'duurzaamheid' toegevoegd worden. Naast het vergroenen van het productieproces, zullen ook de producten zelf een verandering ondergaan. "Alle nieuwe kwaliteiten zullen maximaal gemaakt worden van gerecyclede materialen. Het is een must om op de duurzaamheidstrein te springen. Het is nu aan ons om evenwicht te vinden in mooie producten en duurzaamheid", besluit Frans.

Benieuwd naar de producten van Ragolle? Kom dan een kijkje nemen tijdens de Flanders Flooring Days, die gehouden worden van 13 t/m 16 mei. Voor de tweede keer neemt de producent van vloerkleden deel aan het event.

Meer informatie:
Ragolle Rugs NV
Maalbeekstraat 1
8790 Waregem
+32 56 77 74 79
info@ragolle.com
www.ragolle.com