Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een interview met oprichter Lars Hofsjö uit Zweden:

The Lumberyard Project: een project van creativiteit en vakmanschap

The Lumberyard Project is opgericht als een eerbetoon aan de schoonheid van eenvoud en vakmanschap. In een interview met InteriorDaily vertelt Lars Hofsjö, het creatieve brein achter dit project, wat hem inspireerde en hoe het creatieve proces verliep.

Lees hier het originele artikel in het Engels op InteriorDaily.

Lars zijn passie voor strak, ongecompliceerd ontwerp is geworteld in de stijl van verschillende ontwerpers: 'Ik ben altijd een grote fan geweest van De Stijl en Amerikaans minimalisme, en iconen zoals Gerrit Rietveld, Donald Judd, Dan Flavin, Agnes Martin en anderen. Dit soort design heeft me altijd aangesproken,' legt Lars uit.


Lars Hofsjö aan het werk. Foto's: Anthony Hill.

Het project kreeg vorm tijdens de COVID-19 zomer toen Lars uitgebreide periodes in zijn zomerhuis in Zweden was, op zoek naar een creatieve uitlaatklep. 'Zweden is zo'n groot land. We hebben veel ruimte en prachtige natuur. Zomerhuizen zijn hier vrij gebruikelijk. Ik woon in Stockholm, en mijn zomerhuis is slechts een uur rijden hier vandaan,' legt hij uit. Met een bescheiden werkplaats tot zijn beschikking, begon hij te experimenteren met materialen afkomstig van zijn lokale houthandel. Het was echter een toevallige ontmoeting met een mede-ambachtsman aan de overkant van het meer die zijn aanpak echt transformeerde. 'Ik vond een man aan de andere kant van het meer met zijn eigen zagerij en bos. We praatten veel en werden vrienden, dus toen kon ik materialen rechtstreeks van hem kopen, van de bron,' zegt Lars.

Deze directe toegang tot hoogwaardige materialen zoals es en eik opende nieuwe wegen voor Lars, waardoor hij de grenzen van zijn ontwerpen kon verleggen voorbij de standaardafmetingen. 'Bij de houthandel hadden ze grenen, maar nu kon ik hout kiezen zoals es en eik. Het is heel fijn hout om mee te werken en je hoeft het niet te schilderen,' legt hij uit. Deze nieuwgevonden vrijheid vormde de basis voor de collectie die vorige maand werd tentoongesteld op Stockholm Furniture Fair, gekenmerkt door het gebruik van onbehandeld hout en opvallende, minimalistische ontwerpen.


Links: LYPC - 64.1 - Box chair with leaning back - in Grenen, verkrijgbaar natuurlijk of geschilderd. Rechts: LYPC - 128.3 - Low backed chair - in Iep.

Wanneer hem werd gevraagd naar zijn creatieve proces, benadrukte Lars de constante stroom van ideeën en inspiraties die zijn werk voeden. 'Mensen vragen me vaak waar mijn inspiratie vandaan komt. Maar ik vind het moeilijk om iets specifieks uit te kiezen. Ik houd mijn geest eigenlijk altijd actief, denkend aan oplossingen en ontwerp. Dat is mijn vorm van plezier,' zegt hij lachend. Of hij nu ondergedompeld is in de bruisende stad of omringd door de rustige schoonheid van de natuur, Lars vindt overal inspiratie, puttend uit zijn omgeving om zijn creaties vorm te geven.

Terugblikkend op zijn recente bezoek aan Stockholm Furniture Fair, sprak Lars zijn tevredenheid uit over de organisatie van het evenement. 'Ik ga al 20 jaar naar de beurs. De jaren voor COVID was het erg druk. Vorig jaar waren er een paar lege plekken omdat een paar merken niet kwamen. Maar dit jaar was de beurs beter.' Het was een belangrijke beurs voor Lars, aangezien het de eerste keer was dat hij The Lumberyard Project tentoonstelde. 'Als je het niet doet, geef je het geen kans. Nu gaan de zaken vooruit,' zegt hij. Met plannen om zijn collectie uit te breiden en nieuwe ontwerpen te verkennen die artistiek vakmanschap met praktische bruikbaarheid combineren, is Lars klaar om een onderscheidende niche uit te houwen in de wereld van meubeldesign.

Voor aspirant-ontwerpers en creatievelingen die overwegen een soortgelijke reis te beginnen, bood Lars een eenvoudig maar krachtig advies: 'Je moet doen wat je leuk vindt. Denk niet aan wat anderen zullen zeggen. Soms heb je het gevoel dat je je aan moet passen, maar je moet doen wat je denkt dat juist is. En het belangrijkste: heb plezier!'


Links: LYPT - 1L - Low coffee table. Rechts: LYPT - ARCADE. Beide een serie in verschillende maten en afwerkingen - in geschilderd grenen.

Meer informatie:
The Lumberyard Project
Vegagatan 13
113 29 Stockholm
+46 704 - 43 78 43
lars@lumberyardproject.se
www.lumberyardproject.se

Publicatiedatum: