Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Terugblik op 120-jarige geschiedenis van familiebedrijf

Vijfde generatie van Van Til blijkt ook meubelgenen te bezitten

Op 28 maart 1904 openden Jan en Grietje van Til hun eigen meubelwinkeltje in de Boterstraat A7 te Alkmaar. Jan werkte daarvoor zes dagen per week bij meubelmaker Hendrik Schoonhoven. Maar na aanhoudende meningsverschillen met zijn werkgever besloot hij voor zichzelf te beginnen. Er werd een kleine openingsadvertentie in de Alkmaarsche Courant gezet en de eigen meubelmakerij was geboren. Het bedrijfje kreeg als naam 'Eben-Haëzer' wat betekent 'Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen'.

Alle meubelen werden door Jan van Til zelf ontworpen en vervaardigd. De zaken gingen steeds beter, er werd hard gewerkt en spaarzaam geleefd. De eerste knecht, Nico de Vries, werd aangenomen tegen een salaris van 50 cent per week. In 1909 werd de winkel uitgebreid met een naastgelegen pand. In 1911 werd de winkel verbouwd en met enkele modelkamers ingericht; een concept dat volledig nieuw was in Alkmaar.


De 4e en 5e generatie bij Van Til Interieur.

Heftige jaren
In 1918 brak in Alkmaar de Spaanse griep uit, waardoor Jan van Til op 46 jarige leeftijd kwam te overlijden. Grietje en haar zoon Klaas zetten het bedrijf voort. Na een brand in 1919 werd het pand door aannemer Jan Ringers hersteld. Daarbij werd een extra verdieping op het gebouw gezet.

Oorlogstijd
Klaas van Til ontwikkelde zich als een vakman en maakte in opdracht van klanten niet alleen meubelen maar ook andere objecten, zoals betimmeringen. Er werd steeds meer personeel aangenomen. Klaas trouwde in 1928 met Grietje Frans, het echtpaar werd vervolgens gezegend met 5 kinderen. Gedurende de oorlog deed men in de zaak veel aan ruilhandel, waarbij b.v. een matras werd geruild voor tarwe om het personeel eten te kunnen geven.In de jaren na de oorlog kwamen de zonen Jaap en Piet in het bedrijf.

Zij toonden lef door flink in de winkel te investeren en iedere keer weer aangrenzende panden aan te kopen. Door forse uitbreidingen en verbouwingen werd Van Til steeds meer een begrip in de Alkmaar en in de regio. Uiteindelijk werd het bedrijf door beide broers van vader Klaas overgenomen.


Boterstraat begin 20e eeuw en oprichter J. van Til.

Meubelboulevards in opkomst
In 1985 kwam Mark van Til, de oudste zoon van Jaap, het team van medewerkers versterken. Mark liep eerst een jaar stage bij diverse collega's voordat hij in de Boterstraat als verkoper aan de slag ging. De meubelboulevards waren in opkomst en de slechte bereikbaarheid van de oude binnenstad zorgde ervoor dat steeds minder klanten de winkel van Van Til bezochten. Reden voor Mark om zijn vader te vragen om de zaak naar elders te mogen verhuizen. Naar een locatie waar nog voldoende parkeergelegenheid en schaalvergroting mogelijk was. Daarvoor kregen Mark en zijn broer Frank, die inmiddels ook bij Van Til was komen werken, geheel de vrije hand. De ijzerhandel van Dikema en Chabot aan de Noorderkade stond te koop en dat vonden beide broers een perfecte plek om hun nieuwe winkel te bouwen. Omdat er plannen waren om daar de Texelse Brug te realiseren zou die markante locatie ook nog eens prima bereikbaar zijn.


Boterstraat rond 1968.

Nieuwe showroom
De panden in de binnenstad werden verkocht en er werd een flinke hypothecaire lening afgesloten om de financiering van het nieuwbouwproject aan de Noorderkade mogelijk te maken. Op 1 december 1989 werd de nieuwe showroom, met een verkoopoppervlakte van circa 5500 m2, door wethouder Leo Worm geopend. In de muur bij de entree werd een gevelsteen van de oude winkel ingemetseld, met daarop de inscriptie Eben-Haëzer en vermelding van Psalm 127:1. Om de huisvestingskosten betaalbaar te houden werden delen van het pand aan derden verhuurd. Op de 2e etage van het pand werd het magazijn van Van Til gevestigd.

De vestigingslocatie en opzet van de nieuwe winkel bleken een groot succes; de omzet verliep boven verwachting en al snel moesten er extra medewerkers worden aangenomen. Besloten werd om de 2e etage van het pand bij de winkel te betrekken en het magazijn naar de Beverkoog te verhuizen.

Hofleverancier
In 2004 bestond het bedrijf 100 jaar en werd door het Koninklijk Huis aan Van Til het predicaat Hofleverancier toegekend. In de jaren daarna werden steeds meer panden en percelen op Overstad door Van Til aangekocht. Nadat de plastic tassenfabriek van buurman Birekoven aan de Noorderstraat in vlammen was opgegaan werd een deel van dat perceel door Van Til overgenomen. De winkel kon daardoor met nog eens 4500 m2 worden uitgebreid. Toen Scheer & Foppen in 2014 de huur had opgezegd werd ook die ruimte door Van Til zelf in gebruik genomen. Inmiddels zijn daar speciale winkels met meubelen van de merken Rolf Benz en Topform gevestigd. Het totale designcentrum van Van Til Interieur heeft daarmee anno 2024 een oppervlakte van circa 15000 m2.


Werkplaats rond 1910.

Van Til Groep
Ook Mobi Living, Comfort Chairs en Van Til Outlet maken anno 2024 deel uit van de Van Til Groep. Deze formules bedienen verschillende groepen consumenten. Rondom de hoofdvestiging aan de Noorderkade exploiteert Van Til een parkeerbedrijf met ruim 225 plaatsen. Steeds meer bezoekers van de historische binnenstad en Overstad parkeren daar hun auto. Ook 's avonds is deze parkeervoorziening in trek, vanwege de nabije ligging van de uitgaansgelegenheden VUE, Filmhuis Alkmaar en poppodium Victorie.

Diverse veranderingen
De afgelopen jaren hebben bij Van Til diverse grote veranderingen plaats gevonden. In 2019, kort voor corona, werd de totale showroom op de schop genomen. Alle presentatieruimtes, de entree, de toiletruimtes en de koffiehoek werden volgens de nieuwste inzichten vernieuwd en ingericht. Bij de ingang werd een extra lift geïnstalleerd, zodat bezoekers de slaapkamerafdeling op de 2e etage direct kunnen bereiken. Aan de achterzijde van het pand werd een extra entree gerealiseerd, zodat klanten vanaf het designcentrum direct naar Van Til Outlet aan de Jagerstraat kunnen lopen.

Verduurzamen
Op de daken van winkel en magazijn werden circa 3000 zonnepanelen gemonteerd. Daardoor is tot dusver een besparing van meer dan 1,5 miljoen kilo CO2 uitstoot gerealiseerd en kunnen de gebouwen van Van Til grotendeels energie neutraal functioneren. Het pand van Van Til werd aan de buitenzijde voorzien van een permanente groenstrook op de 2e etage. Er zijn plannen om op de parkeerterreinen een groot aantal laadpalen te laten monteren, zodat het bezoek van Alkmaar met de elektrische auto gefaciliteerd en gestimuleerd wordt. Met extra zonnepanelen op aangrenzende daken kunnen deze laadpalen deels van groene energie voorzien worden.

In een speciale ontwerpstudio worden grote projecten voor klanten gerealiseerd en werken adviseurs van diverse disciplines samen om tot het beste eindresultaat te komen. Op de administratie zijn de nieuwste informatiesystemen geïmplementeerd en werd o.a. de afdeling aftersales geoptimaliseerd om zodoende de klanten de beste service te kunnen bieden.

Maandelijks meubelbeurzen
Na corona bezoekt het inkoopteam van Van Til vrijwel maandelijks meubelbeurzen in binnen- en buitenland, zodat de nieuwste ontwerpen en trends steeds in de showroom in Alkmaar te vinden zijn. Het uitgangspunt bij het collectioneren is steeds dat de ingekochte meubelen wat betreft kwaliteit, vormgeving, comfort, exclusiviteit en duurzaamheid aan de hoogste eisen voldoen. Vandaar dat het overgrote deel van de aangeboden meubelcollecties afkomstig is uit Nederland, België, Duitsland, Italië en Scandinavië en niet uit het Verre Oosten.Nieuwe generatie
De 5e generatie Van Til blijkt ook 'meubelgenen' te hebben. Daarom maakten drie zonen van Mark en Frank de afgelopen jaren hun entree in het Alkmaarse familiebedrijf. Thijs van Til heeft veel passie voor mooie ontwerpen en deelt die liefde graag met zijn klanten. De speciale luxury afdeling, met alle high end meubelmerken, kwam daarom onder zijn management te vallen. Thijs biedt daar, samen met zijn team, de absolute top in Italiaans meubeldesign aan. De algemene leiding van Van Til wordt langzaam maar zeker door Frank en Mark van Til overgedragen aan hun oudste zonen Maarten en Chiel. Maarten en Chiel hebben na hun universitaire studie eerst elders werkervaring opgedaan. Bij Van Til hebben beiden hun eigen taakgebied en werken ze als neven prima samen. Nu er steeds meer familiebedrijven wegens gebrek aan bedrijfsopvolging moeten sluiten is dat bij Van Til dus niet aan de orde. De volgende generatie beschikt over voldoende kunde, feeling en enthousiasme om het bedrijf in alle opzichten klaar voor de toekomst te houden.

120-jarige jubileum
Vanaf 28 maart 2024 wordt bij Van Til het 120-jarig bestaan gevierd met diverse feestelijke activiteiten en aantrekkelijke acties. Zo zullen bezoekers gedurende het hele jaar op diverse dagen getrakteerd worden op heerlijke hapjes en drankjes. Internationaal bekende meubelmerken en designers hebben vanwege het 120-jarig bestaan speciaal voor Van Til exclusieve ontwerpen uitgebracht. Bijzondere banken, fauteuils, stoelen, tafels en kasten die gedurende de komende maanden tegen zeer aantrekkelijke jubileumprijzen zullen worden aangeboden. Ook bij aankoop van artikelen uit de reguliere merkencollecties zullen klanten bij Van Til veelal met een bijzondere jubileumattentie verrast worden.

Meer informatie:
Van Til Interieur
Noorderkade 1038
1823 CJ Alkmaar
072-5112760
info@vantil.nl
www.vantil.nl

Publicatiedatum: