Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Afval scheiden al jaren verplicht, maar bedrijven weten het niet'

Afval scheiden. Als het goed gebeurt kunnen materialen zoals papier, glas en plastic gerecycled worden en terugkomen in nieuwe producten. Om te bevorderen dat er minder nuttige materialen in de verbrandingsoven belanden, zijn de meeste bedrijven sinds maart 2021 verplicht om minimaal één stroom gescheiden aan te bieden. Om te zorgen dat bedrijven dit nu ook daadwerkelijk gaan doen, delen afvalinzamelaars gratis containers uit.Verplicht scheiden voor bedrijven
Drie jaar geleden kwamen er nieuwe regels voor verplicht afval scheiden bij bedrijven. Welke regels gelden voor jouw bedrijf hangt af van de grootte van je bedrijf en de hoeveelheid afval die vrijkomt. Bedrijven met meer dan 240 liter afval per week (een huis-tuin-en-keukenkliko) moeten minimaal één stroom gescheiden aanleveren.

Te scheiden stroom afhankelijk van hoeveelheid
Bedrijven met minimaal één kliko afval per week kiezen uit de stromen papier en karton, glas, biologisch afval (gft of swill) en plastic verpakkingsfolie. Bedrijven met meer dan 660 liter afval per week - een standaard container - moeten voorgenoemde stromen plus de stromen piepschuim, hout, tuinafval en textiel scheiden. Met de Afvalwijzer voor bedrijven bepaal je precies welke regels wanneer voor jou gelden.

Een gratis bak van de afvalbranche
De Vereniging Afvalbedrijven gaat ondernemingen nu helpen met scheiden door extra afvalbakken aan te bieden. Deze stimulerende maatregel moet helpen dat de wetgeving ook daadwerkelijk wordt nageleefd. Een volgende maatregel zou kunnen zijn om containercontroleurs in te zetten of om slecht gesorteerd afval duurder te maken.

Verplichtingen niet helemaal nieuw
Overigens waren veel bedrijven volgens de oude regels (pre 2021) ook al verplicht om afvalstromen die wekelijks boven een bepaalde waarde uitkwamen apart te houden. Wij zien dat vooral de kleinere bedrijven nog amper scheiden. Bij grote bedrijven zijn er vaak wel verschillende containers aanwezig, maar kan er nog veel verbeterd worden.

Meer informatie:
Stichting Stimular
www.stimular.nl

Publicatiedatum: